Kefírový chléb připravíte z nekynutého těsta. Hotovo budete mít do hodiny

Nenechte se od obchodníků vydírat cenami pečiva a naučte se péci domácí kefírový chléb. Překvapí vás svojí jednoduchostí a plnou chutí.  

Ačkoliv řada z vás považuje přípravu domácího chleba za náročnou, není tomu tak. Upéci chléb je stejně snadné, jako zadělat těsto a upéci bábovku. Kromě nově nabytých kuchařských dovedností by vás k vyzkoušení receptu mohla nalákat i vyhlídka finanční úspory a možnost ovlivnit, co jíte. Doma připravené pokrmy (včetně chleba) jsou totiž vždy zdravější než ty připravované průmyslově. Kefírový chléb má navíc příznivý vliv na peristaltiku, pomáhá čistit cévy a mohou ho konzumovat i ti z vás, kteří trpí cukrovkou.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 200 mililitru kefíru (či bílého jogurtu)
  • 220 gramů žitné mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 40 gramů otrub
  • 1 1/2 čajové lžičky lněných semínek
  • 1 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe olivového)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička cukru krupice
  • sezamová semínka na posypání
  • rostlinný olej na vymazání formy

Postup přípravy chleba krok za krokem:

Předtím, než se pustíte do samotné přípravy chleba, vyskládejte si veškeré potřebné suroviny na pracovní desku. Nezapomeňte si rovněž sehnat odpovídající formu, v níž chléb v posledním kroku upečete. Jakmile budete mít vše nachystané, můžete začít se samotnou přípravou. V prvním kroku přípravy smíchejte ve větší míse jedlou sodu, citronovou šťávu a kefír. Až budete mít suroviny promíchané, přidejte k nim čajovou lžičku soli a čajovou lžičku cukru krupice a míchejte do té doby, než se rozpustí.

Poté, co se cukr se solí zcela rozpustí, do směsi přilijte olivový olej, přisypte otruby a lněná semínka a vše důkladně promíchejte dohromady. V dalším kroku přípravy do těsta po částech prosejte a zapracujte žitnou mouku. Pravděpodobně nejlépe se vám těsto bude zpracovávat holýma rukama – hnětením tak připravte kompaktní těsto. To by mělo být lehce lepivé, bez jakýchkoliv hrudek a hutné (ovšem nikoliv tvrdé). Jestliže budete mít těsto příliš tuhé, přidejte do něj polévkovou lžíci studené vody.

Hotové těsto na kefírový chléb nemusíte nechávat odležet, ale můžete jej okamžitě upéci. Jestliže máte k dispozici pečicí formu na chléb, použijte ji. Pokud ji využít nemůžete, nachystejte si obyčejný plech, který vyložte pečicím papírem. Na něj následně těsto vyklopte a vytvarujte do podoby bochníku chleba. Pro utvoření křupavé kůrky můžete horní část těsta potřít slanou vodou a abyste předešli jejímu popraskání, můžete těsto na vrchní straně naříznout nožem.

Typickými tvary jsou různé křížky, mřížka či lístky. Kefírový chléb pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 až 60 minut. (Celková doba pečení závisí na výkonu vaší trouby.) Zdali je chléb upečený zjistíte velmi snadno pomocí „testu se špejlí“ – tu zapíchnete do chleba, a pokud po vytažení nelepí, znamená to, že je chléb propečený dostatečně a můžete ho z trouby vyndat. Upečený kefírový chléb je sice méně nadýchaný než klasický kynutý, ale je mnohonásobně zdravější.