Nadýchaný chléb vyrobený ze 2 šálků mouky: Měkký jako obláček

domácí pečený chléb

Spousta lidí se snaží si péct pečivo doma. Někdy je to reakcí na to, jak se vše zdražuje. S pomocí tohoto receptu můžete vyzkoušet domácí chléb i vy.

Domácí pečivo si lidé pečou z důvodu, že jim kupované nechutná nebo například proto, že suroviny na domácí chléb vyjdou levněji, než si chléb koupit. Někteří k tomu využívají domácí pekárny přímo určené na pečení chlebu. Upéct chléb lze samozřejmě i v troubě, o čemž se přesvědčíte pomocí tohoto receptu, díky kterému chutná domácí chléb zkrátka výborně.

Co budete potřebovat

  • 500 ml teplé vody
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 8 g suchého droždí
  • 400 g celozrnné mouky
  • 50 mg rostlinného oleje
  • 2 čajové lžičky soli

voda lžíce cukr

Připravte si těsto

Základem domácího chlebu je bezpochyby příprava těsta. Vezměte si tedy větší misku, do které dejte droždí, cukr a vše zalijte teplou vodou. Vše zamíchejte, poté přikryjte pokličkou a nechte 5 minut odpočinout. Následně po uplynutí této doby přidejte do mísy mouku se solí a vytvořte těsto.

těsto na domácí chléb

Vytvarujte chlebové těsto

Po vytvoření těsta si posypte pracovní plochu troškou mouky, vyjměte těsto z mísy a důkladně hněťte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Poté jen vezměte zapékací mísu, vymažte ji olejem a těsto do ni dejte na hodinu opět odpočinout. Mísu nezapomeňte přikrýt například utěrkou nebo víkem.

chleby v pečicí formě

Chléb dejte péct

Vyjměte chléb z větší zapékací mísy, těsto rozdělte na dva kusy a vytvarujte je do tvaru chlebu. Poté si vezměte 2 menší zapékací formy, které jsou například na dorty a vymažte je olejem. Do každé z nich vložte jeden kus chlebu a 20 minut nechte odstát. Poté chleby potřete vodou a posypte moukou. Předehřejte si troubu na 200 °C, ve které následně oba chleby pečte přibližně 30 minut. Pak už chleby jen vytáhněte z trouby a máte hotovo. Chléb by měl být měkký a nadýchaný.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]