Domácí rohlíky bez tuku jsou hotové za 10 minut a chutnají lépe než z profesionální pekárny

Klasické rohlíky sice nepatří mezi nejzdravější potraviny, jejich vůni se ale nic jiného nevyrovná. Zkuste si je upéct doma, je to snadné, levnější i mnohem chutnější.

Pokud už máte dost neustálého pečení různých druhů chleba a dali byste království za rohlíky, nemusíte pro ně ihned běžet do obchodu. Upéct si je doma zní jako dobrý nápad. Jsou velmi snadné a rychlé, vyjdou mnohem levněji než v obchodě a jejich poctivé chuti se žádné jiné nevyrovnají.

Na domácí rohlíky budete potřebovat:

  • Hladká mouka – 750 g
  • mléko – 525 ml
  • čerstvé droždí – 30 g nebo instantní – 10 g
  • sůl – 10 g
  • cukr – 15 g
  • rostlinný olej – na potření

Postupujte následujícím způsobem

Hladkou mouku prosejte do hluboké mísy, uprostřed udělejte důlek a vsypte do něj sušené droždí. Pokud použijete čerstvé, předem ho rozpusťte v troše teplého mléka. Přisypejte sůl a cukr a zalijte teplým mlékem (nesmí být horké, jinak těsto nevykyne). Rukou pak všechny ingredience promíchejte a jakmile začnou držet pohromadě, zakryjte je utěrkou a nechte 15 minut při pokojové teplotě stát.

Odstáté těsto vyklopte na pracovní plochu a nejméně 3 minuty je ručně hněťte, dokud nezíská pružnou, vláčnou a elastickou konzistenci. Pak jej vraťte zpátky do mísy, zakryjte víkem, talířem, utěrkou nebo přilnavou fólií a nechte kynout asi 30 minut. Pak těsto vyklopte, rozprostřete ho rukama do podélného tvaru a rozdělte na 14 stejně velkých dílů, z nichž zformujte kuličky. Ty opět zakryjte utěrkou a nechte je asi 15 minut vykynout.

Odebírejte po jedné kuličce, každou vyválejte na tenkou oválnou placku a tu srolujte do tvaru tenkého rohlíčku. Rohlíky vyskládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem a jejich povrch potřete rostlinným olejem. Pak je znovu zakryjte a nechte dalších 30 minut kynout.

Vykynuté rohlíky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je po dobu okolo 15 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Když jsou upečené, znovu jejich povrch potřete trochou oleje, nechte chvilku odpočinout a můžete podávat tak, jak jste zvyklí.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*