Nejlepší recept na UNIVERZÁLNÍ KYNUTÉ TĚSTO všech dob! Vykouzlíte z něj jakékoliv pečivo – koláče, buchty, šneci atd.

V současné době zkouší mnoho lidí domácí recepty, aby si nemuseli kupovat hotové produkty v obchodě. Příkladem může být i domácí pečivo, které chutná lépe a vyjde levněji. 

Jestliže milujete domácí produkty a nevadí vám ani domácí pečivo, máte možnost si vyzkoušet mnoho receptů, jež jste doposud neznali. Někteří lidé se bojí přípravy kynutého těsta, protože je podle nich velice složité. Možná ale doposud neměli ten správný recept, aby bylo jejich těsto dokonalé. Jakmile zkusíte tento postup, tak uvidíte, že z tohoto kynutého těsta můžete vytvořit mnoho druhů domácího pečiva a není ani příliš pracné.

Suroviny, které budete k přípravě potřebovat

  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 50 gramů čerstvého droždí
  • 100 gramů másla
  • 700 až 750 gramů hladké mouky

Pusťte se receptu na kynuté těsto

Určitě je lepší, když si nejprve připravíte veškeré suroviny, jež budete na kynuté těsto potřebovat. Díky tomu poté nebudete muset nic hledat, budete vědět, že máte všechny suroviny a práce vám půjde mnohem rychleji. Hned poté se můžete pustit do práce s přípravou kynutého těsta a jako první si vezměte k ruce mléko.

To je potřeba trochu ohřát v mikrovlnce nebo hrnci, ale nemusíte jej přivést k varu. Následně si mezi nádobím najděte větší misku a do ní dejte teplé mléko. Do něj postupně přidejte ostatní suroviny a je nutné v něm rozpustit droždí, měkké máslo (nechte předem změknout), cukr, sůl, vejce a vše důkladně promíchejte.

Těsto musíte pečlivě zpracovat

Do této směsi pomaličku a postupně přidávejte mouku a neustále míchejte, abyste zpracovávali kynuté těsto. Se zpracováním těsta můžete skončit ve chvíli, jakmile se nebude přichytávat na stěnách mísy. Jakmile budete mít domícháno, přikryjte misku čistou utěrkou a nechte ji na teplém místě dalších 10 minut. Na tomto teplém místě dokáže těsto zdvojnásobit svůj objem, což je u kynutého těsta velice potřebné.

Toto těsto lze v lednici uchovávat po dobu 7 dnů od jeho přípravy. Kynuté těsto nemusíte používat pouze na sladké dezerty, ale pokud máte rádi domácí pečivo, připravit si z něj můžete například chleba, housky, kynuté knedlíky nebo pizzu. V případě, že z něj budete dělat sladké pečivo, přidejte větší množství cukru. Pokud byste chtěli udělat z kynutého těsta sladké pečivo, můžete si upéct například štrúdl nebo buchty.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]