Domácí toustový chléb: Tak dobrý ho nemají ani v drahé pekárně. Je krásně měkký a vydrží týdny. Budete ho péct zas a znova

Připravte si lahodný toastový chléb, který vám vydrží čerstvý po velmi dlouhou dobu. Chutná mnohem lépe než ten ze supermarketu.

Všimli jste si, jak rychle se kazí chléb zakoupený v normálním obchodě? Obecně se stále častěji objevuje na pečivu plíseň dříve, než jsou lidé zvyklí. Ať už je důvod jakýkoliv, přinášíme vám recepturu na domácí toastový chléb, který je mnohokrát chutnější než běžné výrobku a navíc vám vydrží čerstvý až jeden týden. Kromě toho je ve výsledku krásně nadýchání a měkký. Přípravu přitom zvládne každý začínající kuchař či kuchařka. Nyní již na nic nečekejte a vrhněte se do toho!

Domácí toastový chléb

Chcete-li sebe i svou rodinu ochránit před překvapením v chlebníku, rozhodně byste měli vyzkoušet tento recept na domácí toastový chléb. K jeho přípravě nebudete potřebovat mnoho ingrediencí a nezabere vám ani moc času. Pečivo je však ve výsledku neobyčejně nadýchané a krásně měkké, tudíž si na něm rozhodně pochutná celá vaše rodina. Jeho tajemství spočívá v použitých ingrediencí a jedinečném postupu, se kterým se můžete seznámit níže. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 gramů pšeničné mouky
  • 10 gramů sušeného droždí
  • Půl čajové lžičky soli
  • 2 ks brambory
  • 20 gramů másla
  • 10 gramů sušeného mléka
  • 15 gramů cukru

Postup pro přípravu toastového chleba:

  • Nejprve oloupejte brambory, poté je nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody. Hrnec vložte na oheň a vařte zeleninu do měkka. Jakmile budete mít hotovo, ihned slijte 160 mililitrů tekutiny – vývar budete potřebovat na přípravu těsta. Hotové brambory následně nechte vychladnout a udělejte z nich bramborovou kaši.
  • V ještě teplém bramborovém vývaru rozmíchejte droždí, přidejte cukr a nechte směs 5 minut kynout. Pak přidejte bramborovou kaši, sušené mléko, mouku, sůl a máslo.
  • Ze všech ingrediencí nyní vypracujte měkké těsto, které nechte následně odpočívat na teplém místě 2,5 až 3 hodiny kynout. Po vykynutí těsto rozdělte na 3 až 4 díly a vytvarujte je do vámi oblíbeného tvaru.
  • Připravte si vysokou obdélníkovou formu a vymažte ji slunečnicovým olejem. Stejně tak potřete i každý kousek těsta a položte je do řady ve formě. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte ještě 30-40 minut kynout.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů a pečte chleby do křupava (asi 30 minut). Zda jsou hotové poznáte podle suchého párátka.
  • Jakmile uběhne stanovená doba, nechte chleby vychladnout a můžete je rovnou podávat.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Hotový bílý, měkký jako chmýří, chléb je ideální pro přípravu ranních sendvičů. Skladovat jej můžete několik dní až jeden týden – nedrolí se, neokorává a ani neplesniví (pokud jej ovšem vaše rodina nesní na posezení). Toto lahodné pečivo vám přinese zaručené uspokojení ihned pro každou příležitost. Skvěle také chutná například s vajíčky nebo gulášem. Příprava navíc není vůbec náročná, takže si s ní poradí naprosto každý začátečník v kuchyni.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]