Rohlíky už nekupuju, peču tyto křehké domácí ve 4 krocích bez dlouhého kynutí. Jsou snažší než chleba

Klasické rohlíky snadno upečete i doma. Je to snazší i rychlejší než pečení domácího chleba. Rohlíky kynou jen krátce a hotovo je tak klidně i do hodinky.

Domácí pečivo slaví obrovské úspěchy mezi domácími pekařkami i jejich strávníky. Zatímco však chleba z vlastní pekárny se u nás už neodmyslitelně zabydlel, rohlíky obvykle stále kupujeme v obchodech. Nejsou přitom oproti chlebu o nic obtížnější, ba právě naopak. Navíc mají všechny skvělé vlastnosti domácího pečiva, jako je křehkost i dlouhá výdrž oproti tomu kupovanému. Naučte se péct rohlíky podle snadného receptu v pěti jednoduchých krocích.

Ingredience

  • Hladká mouka – 800 g
  • rozpuštěné máslo – 80 g
  • sádlo – 80 g
  • čerstvé droždí – 40 g nebo sušené droždí – 12 g
  • teplé mléko – 450 ml
  • sůl – 1 lžíce
  • cukr – 1 lžíce
  • vejce na potření – 1 ks
  • trochu rozpuštěného sádla
  • kmín a sůl, mák nebo jiná semínka, případně strouhaný sýr na posypání

1. Připravte kvásek

Pokud už jste ostřílené pekařky, není co vysvětlovat. Těm začínajícím však poradíme. Je třeba smíchat rozdrobené droždí s trochou vlažného mléka (nesmí být horké), 1 polévkovou lžící mouky a cukrem a solí. Vše dobře promíchejte a nechte na teplém místě stát 10 až 15 minut, dokud se na povrchu směsi neobjeví pěna.

2. Uhněťte těsto

Do mísy prosejte zbytek hladké mouky a přilijte k ní vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo (opět ne horké) a sádlo a začněte hníst těsto. Postupně přilévejte zbylé mléko. Toho přidejte jen tolik, abyste získali hladké, měkké a nelepivé těsto. Konzistenci upravte případným přidáním trochy mouky.

3. Nechte těsto vykynout

Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou trochou mouky a ještě trochu jej prohněťte. Pak těsto rozdělte na 3 stejné díly, vytvarujte z nich koule a pod čistou utěrkou je nechte na teplém místě kynout 20 až 30 minut. Každou kouli vyválejte na tenký kulatý plát, ten pomažte rozpuštěným sádlem a rozdělte kráječem na pizzu na 8 stejných trojúhelníků.

4. Vytvarujte rohlíky a upečte

Každý trojúhelník stočte do tvaru rohlíku tak, že začnete od široké základny a pokračujete až v cípu, který vyjde asi do poloviny rohlíku. Rohlíky pak vyrovnejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte 10 až 15 minut kynout. Každý rohlík potřete rozšlehaným vejcem a posypejte kmínem a solí, mákem nebo sýrem. Vykynuté rohlíky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je po dobu 20 až 30 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*