Šnekový chléb omotaný kolem sklenice a plněný lahodným sýrem – recept od vyhlášeného pekaře

Připravte si chutný domácí chléb plný lahodného sýra a aromatických bylinek. Tento originální recept jste pravděpodobně ještě nezkoušeli.

Čerstvé pečivo může být jak ideální snídaní, tak i přílohou k hlavnímu jídlu. V obchodech naleznete spoustu jeho druhů, ovšem pokud jste vášnivý kuchař nebo kuchařka, tak jistě víte, že nejlépe chutná vždy to z vaší kuchyně. Abyste si však zkusili připravit něco nového a originálního, přinášíme vám tento zajímavý recept, se kterým jste pravděpodobně ještě nikdy předtím nesetkali – připravte si domácí sýrový chléb ve tvaru šneka.

Domácí sýrový chléb ve tvaru šneka

Recept na domácí sýrový chléb ve tvar šneka není nijak složitý. Jediné, co by vás během postupu mohlo překvapit je pravděpodobně to, že budete muset těsto před pečením omotat kolem sklenice, abyste vytvořili právě ten originální tvar, který chceme. Co se týče sýrové náplně, tak záleží pouze na vás – v tomto případě jsme zvolili klasický Feta sýr, ovšem pokud máte raději jiné druhy, tak je neváhejte použít. Pokud ovšem chcete experimentovat, můžete použít například sladký tvaroh. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 850 gramů pšeničné mouky
  • 200 mililitrů mléka
  • 200 mililitrů teplé vody
  • 60 mililitrů slunečnicového oleje
  • 200 gramů sýr Feta
  • 180 mililitrů kefíru
  • 130 gramů másla
  • 8 gramů soli
  • 1 vejce
  • 10 gramů sušeného droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • Bylinky, podle vaší chuti
  • Sezamová semínka, podle potřeby

Postup pro přípravu:

  • V teplém mléce rozpusťte cukr a droždí, přidejte 1 lžíci pšeničné mouky a ingredience pořádně zamíchejte. Poté směs přikryjte a nechte alespoň 10 minut odpočívat.
  • Jakmile uplyne deset minut, přidejte do směsi slunečnicový olej, teplou vodu a kefír, ingredience opět pořádně promíchejte a poté je osolte.
  • Následně do směsi přidejte po částech 800 gramů prosáté mouky a výsledné těsto hněťte 5-7 minut, dokud nebude mírně lepkavé. Poté jej přikryjte potravinovou fólií a nechte 1 hodinu kynout.

  • Připravte si pracovní stůl, který pořádně poprašte moukou, abyste na něj nakynuté těsto mohli položit. To lehce prohněťte, rozválejte na tenký obdélníkový plát a poté potřete rozpuštěným máslem.
  • Na rozválené těsto nyní umístěte nakrájený sýr Feta smíchaný s nasekanými bylinkami a ingredience do těsta „zatlačte“ pomocí válečku. Takto připravené těsto nyní nakrájejte na 3 centimetry silné proužky.
  • Připravte si kulatou formu na pečení, vymažte ji máslem a do jejího středu vložte sklenici, kolem které do kruhu uspořádejte proužky těsta s náplní směrem ven. Jakmile spotřebujete všechno těsto, nechte jej ve formě ještě 10 až 15 minut kynout.

  • Nyní těsto ještě potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky a vložte jej do trouby předehřáté na 180 stupňů na 25-30 minut.
  • Jakmile bude chléb hotový, nechte jej chvíli vychladnout a můžete podávat.
  • Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]