Chutný jablečný koláč připravovaný na pánvi, který svou vůní hřeje na srdíčku

Chutný jablečný koláč potěší na podzim každého jedlíka a proto nastal čas, abyste si jeden takový zkusili připravit i vy. K přípravě vám postačí pánev.

Jablečné koláče dokáží potěšit kdejakého jedlíka, a to zejména na podzim, kdy mohou mít díky neustálým sklizním jablek tu nejlepší chuť. Pokud jste již uvažovali o tom, že byste si nějaký připravili, ale zdála se vám být jeho příprava složitá, nemusíte zoufat. Tento recept je totiž tak jednoduchý, že ho zvládne připravit každý začínající kuchař či kuchařka. Jeho největší výhodou je především to, že vám k dokonalému výsledku postačí pánev a pár ingrediencí. Přesto však bude chutnat jako modré z nebes.

Jablečný koláč, který vás zahřeje na srdíčku

Pokud vás láká připravit si jablečný koláč, rozhodně jste na tom pravém místě. Krom toho, že je tento recept jednoduchý a nepotřebujete k němu mnoho vybavení, vám přinese originální chuť, která vás zahřeje na srdíčku. K jeho přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 2 ks větší jablka
  • 140 gramů hladké mouky
  • 150 gramů bílého jogurtu
  • 60 gramů cukru
  • 30 gramů másla
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 8 gramů prášku do pečiva
  • 30 mililitrů oleje
  • 1 ks vejce
  • Mletá skořice, podle chuti
Fotografie: Pixabay

Postup pro přípravu:

  • Nejprve si oloupejte a odpeckujte jablka, které následně nakrájejte na tenké plátky ve tvaru půlměsíce.
  • Na rozpálené pánvi nechte rozpustit máslo, a jakmile získá tekutou formu, tak k němu přimíchejte 30 gramů cukru. Směs pořádně promíchejte a poté do ní vložte nakrájená jablka. Ty nechte restovat 10 minut, přičemž se je snažte občas promíchat.

  • Nyní si připravte misku, do které vyklepněte vejce, přisypte zbytek cukru a vanilkový prášek. Směs míchejte dokud neuvidíte pěnu a poté přidejte olej, bílý jogurt, prosátou mouku a prášek do pečiva. Pokračujte v míchání, dokud nevytvoříte homogenní těsto.
  • Vezměte pánev s jablky a posypte je asi půlkou čajové lžičky mleté skořice. Směs promíchejte a následně vlijte do pánve vytvořené těsto. To pomocí stěrky rozprostřete a následně urovnejte.
  • Přikryjte pánev pokličkou a pokrm duste cca 10 minut, dokud se těsto pořádně nepropeče. Že je hotové zjistíte pomocí párátka.
  • Koláč nyní opatrně vyklopte na talíř a poté ho převrácený vložte zpět do pánve. Smažte ho dalších pět minut, aby i druhá strana získala barvu dozlatova.

  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Jakmile bude váš jablečný koláč hotový, můžete jej ozdobit džemem se zakysanou smetanou, šlehačkou, skořicí a nebo pouze moučkovým cukrem. Nejlépe se tento dezert hodí ke kávě nebo na snídani.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]