Naprosto vynikající domácí chléb v sáčku. Recept od mistra pekaře je hotový poklad – až ochutnáte, tak pochopíte

Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli péct domácí chléb, právě nastala ta správná chvíle. Tento je totiž velmi jednoduchý na přípravu.

Kupovaný chléb se nikdy nevyrovná tomu, který si sami upečete doma. To by vám potvrdila každá žena, která už někdy chléb pekla. Možná z pečení chleba máte strach, protože si myslíte, že by se vám nepodařil, ale když budete postupovat podle tohoto receptu, zaručeně se vám podaří. A ještě k tomu se peče v sáčku. Vyzkoušejte to.

Co budete potřebovat

  • 400 g bílé pšeničné mouky
  • 300 g celozrnné mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 500 ml horké vody
  • 4 lžíce olivového oleje

Tak a pojďte na to

Do hluboké mísy dejte bílou pšeničnou mouku, celozrnnou mouku, suché droždí, cukr a sůl. Dobře všechny suroviny promíchejte. Přidejte horkou vodu a olivový olej.

Nejprve promíchejte stěrkou, potom rukama vypracujte těsto. To by mělo být měkké, jemné a především by nemělo lepit. Z těsta vytvarujte velkou kouli a tu vložte do mísy, kterou si před tím vymažte olejem.

Povrch těsta také potřete olejem a misku přikryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout přibližně 60 minut na teplém místě. Poté těsto trochu propracujte a poté rozdělte na 2 stejné díly. Z nich také udělejte kuličky. Každý kousek těsta rozválejte do obdélníkového tvaru a poté je složte tak, jak je na obrázku. Vytvarujte z obou kusů chléb.

Pečení chleba

Každý bochník vložte do pečícího sáčku položeného na tácu. Povrch bochníků posypte celozrnnou moukou a uprostřed každého vytvořte řez hluboký asi 1 cm. Zavažte konec sáčků a nechte v nich dostatek místa. Nechte chleby odpočinout 20-30 minut na teplém místě. Chleba pečte 25-30 minut v předehřáté troubě na 220 °C‌. Po vychladnutí už můžete jen nakrájet a servírovat. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]