Rychlý oběd pro celou rodinu? Vynikající zapečená kuřecí prsa ve smetanové omáčce

S tímto receptem máte vždy jistý úspěch. Ušetří vám hromadu času a zároveň kvalitně a chutně nakrmí celou vaši rodinu.

Kuřecí maso je všeobecně oblíbené pro svou jemnou chuť a rychlost zpracování. Upravit ale kuřecí prsa, aby byla šťavnatá, není občas nejlehčí úkol. Proto se s oblibou nakládají do různých marinád nebo připravují společně s omáčkami. Předností tohoto masa jsou jistě jeho nutriční hodnoty. Je lehce stravitelné a dá se připravit na hromadu různých způsobů. Podávat můžeme kuřecí maso za tepla i za studena jako součást zeleninových salátů.

Nutriční přednosti kuřecího masa

Konzumace tohoto mezinárodně oblíbeného masa je ze zdravotního hlediska velmi pozitivní. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, lehce stravitelné a obsahuje minimum tuku. Proto se řadí na přední příčky v přípravě dietních pokrmů redukčních diet. Jsou zdrojem velkého množství minerálů a vitamínů. Obsahují fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a vitaminy skupiny B. Kuřecí prsa jsou nejvhodnější pro lidi nemocné se srdcem, žlučníkem nebo trávícím traktem.

Ingredience pro přípravu lahodných kuřecích prsou

  • 700 g kuřecí prsa
  • Sladká mletá paprika
  • Mletý černý pepř
  • Sůl
  • Šťáva z 1 ks citrónu
  • 2 ks vejce
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 50 g strouhaný tvrdý sýr
  • Sušené oregano
  • Sušený česnek
  • Rajčata nakrájená na plátky

Dále budete potřebovat

  • Zapékací mísu
  • Větší misku

Příprava k zapékání

Omyté kuřecí prsa si nakrájejte na menší kousky. Přendejte do zapékací mísy a přidejte dle chuti mletou papriku, pepř a sůl. Zakápněte trochou citrónové šťávy a důkladně promíchejte. Do misky vlijte smetanu na šlehání, přidejte nastrouhaný sýr, vejce, sušený česnek, sušené oregano, sůl a pepř. Všechny ingredience řádně promíchejte, dokud se nespojí v jednotnou směs.

Už jen vložit do trouby

Smetanovou směsí přelijte okořeněné kuřecí kousky a na povrch rozprostřete na tenké plátky nakrájená rajčata. Vložte do trouby a pečte po dobu přibližně 40 minut při teplotě 180°C. Podávejte teplé s přílohou zvolenou podle momentální dispozice i chuti.

Variací příloh k tomuto pokrmu je obrovské množství a použít můžete skoro jakoukoli existující přílohu. Za zmínku určitě stojí opečené brambory, hranolky, rýže nebo těstoviny. Dobrou volbou je klidně i čerstvá bageta nebo kousek chleba. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]