Pravý, levný a lahodný domácí sýr z jednoho litru mléka. Postup je tak jednoduchý, že se tomu snad ani nechce věřit

Není třeba kupovat vše již připravené. Vyzkoušejte nějaké potraviny připravovat doma. Například takový sýr zvládne každý. 

Mnoho z nás bere domácí potraviny jako přepych, který je pro ně nedosažitelný. Na druhou stranu někdo je natolik líný, že si skočí raději do obchodu a vše si hezky nakoupí. To je jistě škoda, protože velké množství potravin si můžete udělat sami doma. Ať už to jsou paštiky, šunka, zavařeniny nebo například lahodný mléčný sýr, který nemusí být na přípravu tolik náročný. Rádi bychom vám prozradili, jak se takový sýr dá připravit. 

Připravte si tyto suroviny

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 3 kusy vejce
  • 300 mililitrů smetany
  • 1 polévková lžíce soli
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy smetanového sýru

Nejdříve litr mléka vylijte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile začne mléko bublat, přidejte sůl a smetanu, ve které jste rozmíchali vejce. Vylijte všechny suroviny k mléku, ale stále míchejte. Nechte chvíli za stálého míchání probublávat. Mléčná směs by měla zhoustnout. Trvá to přibližně pět až deset minut. Stále se snažte míchat, jinak se vám vejce srazí.

Fotografie: Unsplash

Jakmile bude směs hezky hustá, přelijeme obsah do utěrky. A to uděláte nejlépe tak, že utěrku nebo látkový pytlík přetáhnete přes hrnec, vylijete obsah a poté tkaninu i s obsahem odděláte. Nutno ještě dodat, že při vaření mléka a smetany vám nevznikne hustá kaše, ale tvaroh, který lisováním nahromadíte a vznikne sýr. 

Fáze dvě – odtékání syrovátky

Jakmile máte směs v utěrce, vymačkejte z ní veškerou syrovátku a ještě chvíli ji nechte nad hrncem odkapávat. Poté pomocí utěrky vytvarujte malý bochánek, který necháte ztuhnout. Nečekejte, že sýr uděláte ráno a večer si na něm pochutnáte. Celý proces může trvat klidně i dvacet hodin. Při odpočinku by měl být sýr uložen do místnosti, kde je přibližně 15 stupňů.  

Fotografie: Unsplash

Jakmile bude sýr tuhý, vhodný ke krájení, uložte ho do lednice a co nejdříve ho zkonzumujte. Nejsou v něm žádné rychlosoli ani konzervanty, takže se doporučuje, abyste jej snědli do čtyř dnů.

A pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do sýru čerstvé bylinky – pažitku, petržel, libeček. A pokud přidáte trochu sody, vytvoří se vám ve výsledku otvory, které dodají krásnému vzhledu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]