Cikánské zelí dle tohoto vesnického receptu je 10x lepší než to z asijského bistra. Kompletní postup krok za krokem. Je tak dobré, že ho jíme i samotné

Fotografie: Canva

Chutné, jednoduché a zdravé pokrmy jsou v receptech vyhledávané nejčastěji. Jedním z takových pokrmů je i dušené zelí vhodné ke každému jídlu.

Hlávkové zelí je vděčná zelenina, ze které můžete vyrobit spoustu chutných pokrmů. Je plné vitamínu C a vlákniny, tudíž se jedná o skvělou potravinu, pokud vás trápí potíže s trávením. Zelí je doslova kartáč na střeva, který vás pročistí a přinese potřebnou úlevu. Zde je několik tipů plus jeden recept, jak hlávkové zelí chutně zařadit do svého jídelníčku, abyste tělu dodali vitamíny a energii.

Začněte salátem z hlávkového zelí

Hlávkové zelí je na saláty naprosto ideální, je křehké, svěží a jednoduché na přípravu. Můžete jej nastrouhat nebo nakrouhat pomocí nože na nudličky. Přidejte mrkev, brokolici, kteroukoli zeleninu, jaká vás napadne. Nejlepší je konzumovat jej v létě, příjemně osvěží a zároveň detoxikuje, takže se budete cítit lehce, a navíc uděláte něco pro své tělo.

Fotografie: Pixabay

Hlávkové zelí místo cibule

Kuchyň je nejlepším místem pro experimentování. Zde se fantazii meze nekladou. Tam, kde používáte cibuli, zkuste zakomponovat hlávkové zelí. Například do karbanátků. Nasekejte zelí nadrobno, mírně osmahněte na oleji, aby hezky změklo, a poté zamíchejte do masového základu na karbanátky. Usmažte nebo upečte v troubě a máte hotovo.

Fotografie: Pixabay

Zkuste českou klasiku

Kvašené zelí, česká klasika, která je jednoduchá na přípravu, rychlá a velice chutná. Pravdou je, že někteří jedinci si na něj dávají pozor především z důvodů zažívacích, ale pokud trpíte zácpou, vytvoříte si domácí lék, který vám pomůže přirozenou cestou od nepohodlí a bolesti břicha. Do velké zavařovací sklenice vložte zelí, další zeleninu, křen a sůl a nechte odležet.

Příprava dušeného zelí

Dušené zelí je všestranným pokrmem, je skvělé jako příloha, do salátu, jako náplň do knedlíků i na slané koláče. V podstatě jej můžete přidat ke každému jídlu, na jaké si vzpomenete, důležité však je udělat ho správně.

  • 1,5 kg hlávkového zelí
  • 200 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 5 g cukru
  • 15 g soli
  • 50 g rajčatového protlaku
  • Pepř
  • 70 ml vody
  • Koření (bobkový list, celý pepř atd.)

    Fotografie: Canva

Bobkový list přelijte vroucí vodou a nechte vařit. Mezitím si nakrájejte zelí, cibuli, mrkve nastrouhejte a vše orestujte na pánvi. Všechny ingredience by měly být měkké, až poté přidejte rajčatový protlak s cukrem, pepřem a trochou soli. Promíchejte a nechte vařit. Cukr je důležitý, aby vám rajčatový protlak nezkysnul.

Jakmile bude zelí měkké a dochucené, zalijte jej odvarem z bobkového listu. Opět poduste. Celková doba dušení zabere asi 30 minut, výsledkem bude dokonale měkké a chutné zelí, vhodné pro přípravu dalších jídel.