Nakládané okurky tak, jak je nikdo nezná, milionový recept

Kyselé okurky k sekané, řízku, uzenému masu, pečeným žebírkům, grilované krkovičce. Jednoduše se dají jíst k mnoha jídlům, vyzkoušejte kyselé okurky jinak.

Léto máme pomalu u konce a mnoho skvělých hospodyněk přemýšlí, jakým způsobem využít nakladačky, které nám zbyly ve sklepě. Připravte z nich vynikající nakládané okurky, které se budou hodit přes zimní období, kdy je zeleniny nedostatek. Vyzkoušejte polské okurky, které jsou jemné, křupavé a oblíbí si je každý kdo ochutná. Připravit je zvládne i méně zkušený kuchař. 

Připravte si tyto ingredience

  • 4,5 kg okurek nakladaček
  • 1 kg cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 10 kusů středních sladkých paprik
  • 1 svazek kopru
  • 450 ml teplé a převařené vody
  • 450 ml rostlinného oleje
  • 2,5 lžíce octu – vinného či lihového
  • 1 polévková lžíce hořčičných semínek
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 4 lžíce kořenícího přípravku, například deka

Příprava kyselých okurek

Nejdříve si připravte okurky. Umyjte si dřez, napusťte do něj vlažnou vodu a okurky do něj vysypte. Pokud jsou však od hlíny, umyjte je pod tekoucí vodou a následně okurky do dřezu ponořte. Nechte je ve dřezu alespoň dvě hodiny. Po uplynulé době okurky nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně jeden až jeden a půl centimetru.  

Vezměte si cibuli a také ji nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a rozmačkejte pomocí mačkátka na česnek. Nyní si připravte nálev.

Vezměte si větší hrnec a nalijte do něj výše uvedené množství vody, rostlinného oleje, nasypte cukr, sůl, mletý pepř a ocet. Vše dokonale rozmíchejte. Poté přidejte rozmačkaný česnek a opět promíchejte.  

Nálev a umístění do sklenic

Nezapomeňte na kopr, ten očistěte a natrhejte na malé kousky. Vezměte si sklenice a řádně je vyvařte. Bude stačit, když je umyjte běžným způsobem a poté převaříte vodu v rychlovarné konvici, kterou do nich nalijete. Sklenice vylijte a otočte dnem vzhůru, aby voda vytekla. Nakrájené okurky nechte zatím v míse a zasypte je natrhaným koprem.  

Nyní můžete připravenou vodu, olej, ocet a ostatní suroviny přivést k varu – povařte přibližně pět minut. Mezi tím vložte okurky, cibuli a papriky nakrájené na tenká kolečka do sklenic. Připravené okurky zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte sklenice a otočte dnem vzhůru. Zakryjte je utěrkou a nechte vychladnout. Okurky skladujte na tmavém a chladném místě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]