Vepřová sekaná s jablky, po které každý prahne blahem

Vepřové je typické svým všestranným využitím. K vytvoření chutného pokrmu postačí vzít jakoukoliv část tohoto masa, libovolně ji okořenit, tepelně upravit a dle libosti přidat další suroviny. Jisti si můžete být tím, že nesáhnete vedle.

Jdeme na to

Potřebovat budeme tyto ingredience:

  • Vepřová panenka – 1,4 kg
  • Jablko – 2 ks
  • Cibule – 3 ks
  • Máslo – 75 g
  • Bílé víno suché – 125 ml
  • Šalvěj – 1,5 lžičky
  • Hnědý cukr – 2 lžíce
  • Muškátový oříšek – 1 plátek
  • Sušená jablka 150 g
  • Jablečný džus – 625 ml
  • Strouhanka – 3-4 lžičky
  • Česnek – 4 stroužky
  • Koňak – 50 ml
  • Sůl – dle chuti
  • Pepř černý – dle chuti

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na rozpuštěném másle (50 g). Mezitím si nakrájíme sušená jablka na plátky a přidáme je na pánev. Přilijeme víno a sklenici jablečného džusu. Jakmile tato směs dosáhne bodu varu, přikryjeme ji víkem. Po dobu 20 minut ji necháme dusit na mírném ohni, dokud nebude suchá.

V mezičase si nakrájíme šalvěj, kterou poté promícháme se strouhankou. Dále přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.

Vezmeme vepřové maso a odřízneme z něj tuk. Následně podél jedné strany provedeme úzké řezy s hloubkou 2 cm. Mělo by jich být 24.

Troubu rozehřejeme na 250 °C. Do jejího prostředku umístíme rošt na pečení. Přímo pod ním by měl být plech na pečení, případně hluboká mísa.

Česnek oloupeme a každý stroužek nakrájíme na proužky. K těm přidáme pepř se solí. Touto směsí potřeme vnitřek každého provedeného řezu.

Maso otočíme a provedeme podélný řez o hloubce cca 1,5 cm. Uvnitř tohoto řezu dále provedeme několik dalších řezů. Ty by měly být symetrické v úhlu 45 °. Hloubka každého z nich by se měla pohybovat okolo 4 cm.

Vytvořené řezy vyplníme směsí z pánve. Aby v průběhu pečení nedošlo k vytékání této  směsi, svážeme maso provázkem. Poté jej umístíme na rošt tak, aby byl největší řez nahoře.

Po cca 10 minutách pečení snížíme původní teplotu (250 °C) na 120 °C. Takto necháme maso péct dalších 90 minut.

Mezitím nakrájíme čerstvá jablka a přidáme k nim jablečný džus. Tuto směs přemístíme do hrnce, kde ji přivedeme k varu. Následně ji přikryjeme a na mírném ohni vaříme 20 minut.

Vařená jablka rozmačkáme a přidáme k nim cukr. Spolu s ním je vaříme dalších 15 minut.

Po uplynutí 90 minut přemístíme maso z trouby do misky. Na plechu umístěného pod roštem oddělíme šťávu z masa od tuku. Tuto šťávu smícháme s koňakem a necháme 7 minut povařit. Poté směs přidáme k jablečnému pyré.

Uvařené maso nakrájíme na plátky, každý z nich potřeme touto sladkou ovocnou směsí. Do ní můžeme přidat zbytek másla.

Pokrm podáváme teplý s bramborami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]