Vepřové kotlety na pivě jako jednoduchý sváteční oběd

Pivo jako osvěžující nápoj známe všichni. Pokud ho ale začneme zapojovat i do svých kulinářských kreací, dáme prostor novým a netradičním chutím. Například vepřové kotlety na pivě jsou výborné, rychle hotové a jednoduché na přípravu. Alkoholu se bát nemusíte, tepelnou přípravou se odpaří, pivo si ale udrží svou chuť. Budete potřebovat jen pár ingrediencí.

  • 4 ks vepřových kotlet
  • 200 ml piva
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • Česnek podle chuti
  • Hřebíček podle chuti
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

Jaký je postup?

Nejprve si připravte maso. Pokud jste koupili kotlety s kostí, bude lepší, když maso před přípravou vykostíte. Kost by totiž mohla způsobit nerovnoměrné propečení masa, zvláště, pokud je výrazně vyšší než samotné maso. Okraje kotlety na několika místech nařízněte nožem, osolte a okořeňte podle chuti a pak je naklepejte. Tím zajistíte, že se koření dostane i do struktury masa.

Z oleje, hořčice a pepře připravte marinádu. Tou pak potřete maso a nechte nějakou dobu uležet, podle vašich časových možností. Ideální je nechat maso marinovat alespoň pár hodin. Pokud ale nestíháte, můžete s přípravou začít ihned. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pekáči nebo jiné nádobě vhodné na pečení rozpalte na sporáku olej a vložte do něj plátky česneku, které potom vyjmete.

Kotlety pečte asi hodinu a půl

Kotlety z obou stran poprašte moukou. Krátce je opečte na oleji, aby se maso zatáhlo a nevytékala z něj při pečení šťáva. Pak přidejte orestovaný česnek a zalijte pivem. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte přibližně hodinu a půl. Maso musí být měkké. Jako příloha se ke kotletám na pivu hodí brambory, ať už nakrájené nebo ve formě kaše. Případně je můžete rovněž připravit v troubě. Chybu ale neuděláte ani s rýží nebo s těstovinami, záleží na vašich chuťových preferencích.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]