Vepřové řízky zapečené se šunkou a sýrem

Vylepšete své klasické vepřové řízky a přidejte k nim šunku a sýr. Z obyčejného jídla vznikne neobyčejná a lahodná pochoutka. Navíc není nijak složitá. Klasický řízek umí téměř každý a vylepšit ho pomocí našeho receptu není rozhodně nic složitého.

Co budete potřebovat?

Aby se vám vepřové řízky se šunkou a sýrem povedly, neobejdete se bez správných ingrediencí. Seznam surovin je poměrně jednoduchý, jelikož vám stačí:

  • Vepřová kotleta nebo krkovice
  • Uzená šunka
  • Uzený sýr
  • Vejce
  • Strouhanka
  • Mouka
  • Olej
  • Sůl a pepř

Nejprve klasické řízky

Jako první si připravte klasické vepřové řízky. A to tak, že vezmete maso, nakrájíte ho na plátky a potom ho naklepete na požadovanou velikost. V tu chvíli se maso také osolí a opepří a může se začít s jeho obalováním v trojobalu. Eventuálně se dá maso také potřít trochou česneku, nebo trochou hořčice. Záleží jenom na vás, jak jste zvyklí řízky připravovat.

Plátky masa zamíří nejprve do mouky, potom zamíří také do vajíčka a následně zamíří do strouhanky. Takto jsou připraveny ke smažení, a to na pánvi, v dostatku oleje. Řízky se smaží z každé strany do doby, dokud nebudou dokonale dozlatova hotové. Zároveň je třeba zajistit, aby maso nebylo syrové.

Nyní do trouby

Když jsou vepřové řízky hotové, přichází ona netradiční fáze přípravy. Na každý kus dejte šunku a sýr a všechny řízky takto připravené položte na plech. Na každý kousek klidně dejte i několik plátků. Přidá to na celkové chuti. Ten vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a pečte je do té doby, dokud se na nich sýr nerozpustí. Potom je můžete vyndat.

Servírujte klasicky

Tyto vepřové řízky se samozřejmě mohou servírovat klasicky, třeba s bramborem nebo se zelím. Zkusit se ale dá i netradiční varianta, s knedlíkem a se zelím. Toto jídlo je známé jako Pavlišovský řízek a v některých oblastech naší země je považováno za populární krajovou specialitu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]