Vepřové výpečky jsou českou klasikou. Připravte si je podle jednoduchého receptu

Vepřové výpečky jsou pokrmem pro skutečné milovníky české kuchyně. Dopřát si je můžete s dušeným špenátem, zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Tak jako tak si vždy pochutnáte.

Jaké ingredience budete potřebovat na šťavnaté vepřové výpečky?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:

  • 1 a ½ kilogramu prorostlejší vepřové krkovice
  • 4 česnekové stroužky
  • 1 lžičku celého kmínu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 žluté cibule
  • 2 sladké papriky (čerstvé)
  • 1 lžíci grilovacího koření
  • 1 kostku masového bujónu
  • sůl dle chuti
  • mletý černý pepř dle chuti
  • hladká mouka na zahuštění sosu dle potřeby

Jak postupovat při přípravě šťavnatých vepřových výpečků?

Začněte tím, že si nakrájíte vepřovou krkovici na větší kostky. Ty pak vyskládejte do pekáčku. Následně si oloupejte cibule a pokrájejte je na tenké proužky. Také je potřeba očistit si česnek a nasekat ho najemno. Obě ingredience nakonec vsypte k masu a promíchejte. Nyní si očistěte od semínek a stopek sladké papriky, omyjte je a nakrájejte na proužky či kostičky. Zeleninu taktéž přidejte ke krkovici.

Dále směs posypte grilovacím kořením, kmínem, rozdrobeným bujónem, solí, pepřem a zakápněte olejem. Vše důkladně propojte rukama a dejte péct zprudka na deset až patnáct minut do trouby předehřáté na 220 °C.

Dokončování vepřových výpečků a jejich servírování

Po asi čtvrt hodině otevřete troubu a podlijte důkladně vepřové maso uvolněnou šťávou. Také pokrm řádně promíchejte vařečkou. Dopékejte dalších 20 až 40 minut. Mezitím také krkovici podlijte trochou vody, aby maso zůstalo stále šťavnaté. Hotové vepřové výpečky vyjměte z trouby a sos zahustěte dle preferencí hladkou moukou či kupovanou tmavou jíškou. Podávejte dle libosti s dušeným bílým zelím, špenátem a houskovým či bramborovým knedlíkem. Hodit se bude k jídlu i řádně vychlazené světlé pivo. Dobrou chuť přejeme.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]