Voňavé doutníky börek jsou chutnou svačinkou, kterou nikdo nepohrdne

Tyto drobné závitky z Filo těsta si oblíbí absolutně všichni. Jdou totiž připravit ve slané i sladké variantě. Hodí se tedy na snídani stejně tak dobře, jako na oběd.

Pokud jste někdy navštívili Turecko, možná jste tam ochutnali doutníky börek. Je to oblíbená a populární tamní pochoutka, která je podávána kdykoli během dne v různých sladkých i slaných variantách. Díky tomuto receptu si ji můžete nyní připravit i doma. Hotové doutníky lze podávat jako samostatné jídlo, nebo jako přílohu k různým salátům. Sladké doutníky börek lze jíst ke snídani, nebo jako chutný dezert.

Suroviny a turecké börek doutníky

  • 500 gramů Filo těsto
  • 1 větší cibule
  • 300 gramů mletého hovězího masa
  • Lžíce oleje na tepelnou úpravu
  • 1 žloutek
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 100 gramů polotučného tvarohu
  • Kopr
  • 50 gramů Nivy
  • 1 hruška
  • 1 jablko
  • 1 skořicový cukr
  • Vejce na potření
  • Máslo na vymazání plechu

Příprava börek doutníků

Masovou náplní připravíte tak, že nakrájíme cibuli na drobno a zpěníte ji na lžíci oleje. Pak přidáte mleté hovězí maso spolu se solí a pepřem. Směs duste pod pokličkou tak dlouho, než bude maso měkké. Pak ji nechte vychladnout a do chladné náplně vmíchejte jeden vaječný žloutek. Další variantou je slaná tvarohová náplň. Na ni smíchejte dohromady tvaroh s nastrouhanou Nivou a případně dochuťte bylinkami. Na sladkou náplň jen nakrájejte ovoce na měsíčky a zbavte je jádřinců.

Těsto nakrájejte na trojúhelníky a složité vždy dva na sebe. Těsto se tak nerozbije a bude zachována rovnováha mezi těstem a náplní. Na širší část trojúhelníku položte náplň. V případě, že se rozhodnete pro ovoce, pocukrujte je trochu skořicovým cukrem.

Boční okraje těsta pak ohnete dovnitř přes náplň a nakonec doutník srolujete. Hotové doutníky poklademe na plech vymazaný máslem a potřetí ke rozšlehanými vejcem. Přečte 20 minut při 180 stupních Celsia.

Tipy na závěr

Pokud se vám nechce shánět hotové Filo těsto, můžete si ho doma jednoduše připravit i sami. Budete na něj potřebovat 4 hrnky hladké mouky, půl citrónu, lžičku bílého octa, lžíci panenského olivového oleje a 150 mililitrů teplé vody.

Z citronu vymačkejte šťávu. Do mísy dejte 3 hrnky mouky , udělejte v ní důlek a do něj dejte všechny tekuté ingredience. Rukou vypracuje těsto. To pak dejte na pomoučněný vál a pokračujte v hnětení těsta ještě deset minut. Můžete si ruce pomazat trochou olivového oleje. Potom těsto rozdělte na 9-10 dílů a z každého vyválejte placku asi milimetr silnou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]