Voňavý a vláčný piškot s jablky potěší návštěvu i vaší rodinu: Zapomeňte na obyčejnou mramorovou bábovku

Na zvládnutí přípravy tohoto lahodného a lehkého dezertu nemusíte být zrovna cukrářský přeborník. Zvládne ho s přehledem i začátečník.

Zdánlivě obyčejný vanilkovo-citronový piškotový dezert s jablíčky je natolik lahodný a vláčný, že si záhy získá oblibu a bude vyžadován stále častěji. Ocení jej nedělní návštěva stejně jako hladové děti k odpolední svačině. Vzhledem k jednoduchosti jeho přípravy a lehce dostupným surovinám to jistě nebude žádný problém. Jeho příprava zabere doslova jen pár minut a servírovat ho můžete v létě klidně s kopečkem zmrzliny a v zimě s trochou našlehané smetany.

Suroviny na piškot s jablky

  • 3 jablka
  • 4 vejce
  • 300 gramů cukru krupice
  • Půl lžičky soli
  • 1 citron
  • 250 gramů másla
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • Vanilkový cukr
  • Forma

Příprava domácího piškotu s jablky

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Jen máslo by mělo být tekuté, ale jen vlažné a nikoli horké. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme sůl, ostrouhanou kůru z citronu a posléze i citronovou šťávu. Mícháme do té doby, než se suroviny navzájem spojí.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a část nasypeme do vaječné pěny. Během míchání přilijeme část rozpuštěného másla. Snažíme se, aby jsme rozmíchali všechny hrudky a postupujeme stejně až do té doby, než zamícháme všechnu mouku i máslo.

Formu vymažeme trochou másla a na dno naskládáme na proužky nakrájená oloupaná jablka zbavená jádřinců. Takto jich spotřebujete asi dvě třetiny. Posypeme je skořicí a vanilkovým cukrem. Na ně pak nalijeme těsto a do něj zapíchneme zbylé plátky jablek. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 45 minut. Při vyndávání se snažte s moučníkem neklepnout, mohl by se v něm vytvořit tvrdý brousek.

Tipy na závěr

Stejné těsto můžete využít i ve spojení s jiným ovocem. Nyní je doba malin a ostružin se kterými chutná naprosto famózně. V případě, že zatoužíte po ještě nadýchanější konzistenci, můžete vejce rozdělit na žloutky a bílky a žloutky použít na přípravu základního těsta, zatímco bílky vyšleháme se špetkou soli a přidáte je do těsta až nakonec. Těsto pak bude nadýchané nejen díky prášku do pečiva, ale i díky našlehaným bílkům.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]