Výborné zavařované vepřové maso se hodí jako večeře i občerstvení

Vepřové maso lze připravovat na řadu způsobů i v případě, že si koupíte nářez v konzervě. Pokud ovšem chcete vytvořit skutečnou lahůdku pro teplou i studenou kuchyni, vyzkoušejte tento recept na zavařované vepřové maso! Budete jej mít vždy po ruce a usnadní vám třeba přípravu občerstvení pro nečekané hosty.

Ingredience pro přípravu zavařovaného vepřového masa

Na tento recept budete potřebovat následující ingredience:

  • vepřové maso – 1 kg
  • bobkový list – 3 ks
  • pepř celý – 6 ks
  • pepř mletý – 1 kávová lžička
  • sůl – dle chuti
  • voda – dle potřeby

Postup přípravy zavařovaného vepřového masa

Zavařované vepřové maso připravíte podle následujícího postupu:

  1. Připravte si sklenice, do kterých budete maso zavařovat (jednodušeji se vám pak bude odhadovat jeho krájení). K tomuto receptu využijete 2-3 klasické zavařovací sklenice.
  2. Sklenice i víčka důkladně omyjte a nechte okapat.
  3. Vepřové maso v celku nasolte a opepřete – poté maso promněte tak, aby se koření dobře zachytilo na povrchu.
  4. Nakrájejte maso na kostky (o délce 3-4 cm).
  5. Naskládejte nakrájené maso do sklenic tak, aby nad ním zůstalo cca. 1,5 cm volného prostoru.
  6. Rovnoměrně do sklenic rozdělte bobkový list a celý pepř.
  7. Překryjte sklenice alobalem.
  8. Do trouby si připravte plech s vodou, vložte do něj sklenice zakryté alobalem a nechte je zavařovat při teplotě 170 °C přibližně 30 minut.
  9. Poté teplotu snižte na 110 °C a sklenice zavařujte ještě 2,5 hodiny.
  10. Jakmile je maso zavařené, vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.
  11. Až zcela vychlazené sklenice s masem je možné opatřit víčky.

Takto připravené zavařené vepřové maso je nutné skladovat v chladném prostředí – ideálně v lednici nebo ve sklepě.

Po otevření je možné jej jíst jenom tak s hořčicí, pečivem a zeleninou, nebo rozehřát či přidat jako chutnou příměs třeba do omáčky či jej můžete přidat do salátu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]