Vyhlášený recept na božské langoše, za který vám rodina utrhne ruce. Nadýchané, měkké a extrémně chutné

Langoše patří mezi oblíbené tuzemské rychlé občerstvení, běžně se prodávají ve stáncích na náměstí nebo při různých společenských venkovních akcích. Voní božsky po česneku, lákají na kečup a rozteklý sýr. Děti je ale milují nejen naslano s kečupem, ale také na sladko s marmeládou nebo nutellou.

Existují varianty s cibulí, s jogurtem se solí a česnekem, s nivou nebo zákysem. Radost si můžete udělat doma a vyzkoušet všechny varianty, připravit langoše je totiž nadmíru snadné!

Ingredience

  • hladká mouka – 1 kg
  • mléko – 250 ml
  • slunečnicový olej – 3 lžíce
  • zakysaná smetana – 2 kelímky
  • jedlá soda – 1 lžička
  • sůl – 1 lžička

Na kvásek:

  • mléko – 150 ml
  • cukr krystal – 1 lžička
  • čerstvé droždí – 1 kostka

Na ozdobení:

  • kečup – dle chuti
  • tvrdý sýr – 300 g
  • česnek – 4 stroužky
  • zakysaná smetana – 1 kelímek

Příprava

Langoše začněte přípravou kvásku, vezměte si misku, do které nalijte lehce ohřáté mléko, přidejte cukr a rozdrobte do mléka droždí. Misku přikryjte utěrkou a nechte vzejít na teplém místě kvásek, bude to trvat asi 30 minut.

Poté si připravte větší mísu, do které prosejte hladkou mouku a přidejte vzešlý kvásek. Přilijte mléko, slunečnicový olej a zakysanou smetanu. Během míchání přidejte jedlou sodu a osolte. Rukama vypracujte homogenní a nelepivé těsto. Vytvořte z těsta kouli, dejte do mísy, můžete potřít olejem a nechte kynout přikryté na teplém místě alespoň 60 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem, až poté můžete přistoupit ke smažení.

Připravte si pánev, na které rozpalte slunečnicový olej. Těsto vyklopte z mísy na vál nebo pracovní desku, rozdělte bochník na menší části a vyválejte malou kouli, ze které vytvořte placku o velikosti asi 20 cm. Langoš ponořte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova z obou stran. Buďte opatrní při smažení a usmažené langoše pokládejte na kuchyňské utěrky pro odsátí přebytečné mastnoty.

Servírujte ještě teplé potřené kečupem smíchaným s prolisovaným česnekem a posypané nahrubo nastrouhaným sýrem, pokapejte zakysanou smetanou. Vyzkoušejte i další varianty dle chuti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]