Pokud se někomu z vašich blízkých blíží narozeniny, pak není lepšího dárku, než dané osobě od srdce upéct něco tak chutného, jako je tento čokoládový dort.
Už od pradávna byly narozeninové oslavy spojené s přípravou nějakého toho chutného dortu, který potěší všechny přítomné. V dnešní době jsou lidé originální a můžete na oslavách vidět dokonce i dorty ze sýru či klobásek. Ve většině případů je ale potřeba uznat, že na ten klasický dort, pečený od srdíčka, jen tak něco nemá. Nyní máte šanci připravit tento čokoládový a udělat tak radost někomu z vašeho blízkého okolí.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Těsto:
- Vejce – 5 kusů
- Sůl – špetka
- Cukr krystal – 150 g
- Voda – 50 ml
- Hladká mouka – 110 g
- Kakaový prášek – 40 g
- Prášek do pečiva – 1 lžička
- Plnotučné mléko – na potření korpusu
Náplň:
- Vejce – 2 kusy
- Cukr krystal – 120 g
- Kukuřičný škrob – 40 g
- Vanilkový cukr – dle chuti
- Plnotučné mléko – 500 ml
- Máslo pokojové teploty – 150 g
Poleva:
- Čokoláda – 1 balení
- Máslo – 40 g
Do větší mísy rozklepněte všechna vejce a přidejte k nim cukr krystal společně se špetkou soli. Šlehejte ho, dokud nezískáte lehkou a pěnivou směs. Přilijte do směsi vodu a postupně přidávejte i prosátou hladkou mouku společně s kakaovým práškem a práškem do pečiva. Stěrkou sypké suroviny zapracujte do těsta krouživými pohyby odspoda nahoru.
Těsto přelijte do formy na dort (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a dejte ji do trouby předehřáté na 180 minut. Pečte těsto cca 40 až 50 minut. Po upečení nechejte korpus vychladnout na mřížce a poté ho rozdělte na tři stejné části. Nyní se můžete vrhnout na přípravu náplně.
Dort potěší všechny vaše blízké
Do hrnce rozklepněte všechna vejce a přidejte k nim cukr krystal, vanilkový cukr dle chuti, prosátou hladkou mouku a kukuřičný škrob. Suroviny důkladně prošlehejte metličkou a přilijte k nim plnotučné mléko. Za stálého míchání směs vařte, dokud nezhoustne a poté ji stáhněte z plotny.
Přelijte ji do mísy, zabalte ji do potravinářské fólie a vyčkejte, než vychladne na pokojovou teplotu. Poté do ní přidejte máslo a zašlehejte ho. Do formy dejte první plát korpusu, pomažte ho krémem, na krém dejte další plát, další krém a nakonec položte poslední plát. Dejte dort na noc zatuhnout do lednice a na druhý den připravte polevu.
Kousky čokolády nalámejte do menšího hrnce, přidejte máslo a obojí rozpusťte. Poté směs prošlehejte a nalijte polevu na dort z vrchu a ze všech stran. Nechejte dort ještě na hodinu až dvě v lednici a poté ho můžete podávat, dobrou chuť!
Napište komentář