Mleté maso nemá jenom pár základních úprav, jak si řada lidí myslí. Dá se využít opravdu zajímavě a různorodě. Na jednu takovou možnost si podíváme. Pokud nechcete dělat klasickou sekanou nebo karbanátky, a hledáte recept na zajímavou a hlavně jednoduchou pochoutku, tak jste na správném místě.
Co budete potřebovat?
Aby se vám jídlo povedlo, musíte mít ingredience, které jsou na něho potřeba. O jaké se jedná a bez čeho se neobejdete? Stačí si nachystat toto:
- 500 g mletého masa
- 4 brambory
- 2 rajčata
- 1 cibuli
- 1 lžíci oleje
- 100 g sýru
- 100 ml smetany na šlehání
- Sůl a pepř
Jako první mleté maso
Jako první si nachystejte mleté maso. To je třeba v míse důkladně promíchat. A také dochutit. Jak základem v podobě soli a pepře, tak i případně jakýmikoliv bylinkami, přesně podle vaší chuti. Je na vás, zda máte osvědčenou kombinaci.
Nachystejte i zeleninu
Maso můžete nechat odpočívat a je ta pravá chvíle pustit se do přípravy zeleniny. Oloupejte si brambory a ty nakrájejte na tenké plátky. A to stejné následně udělejte také s cibulí. Potom ještě nakrájejte na plátky rajčata. Tím jste připraveni.
Vše do mísy
Nyní už můžete vrstvit a chystat finální podobu svého zajímavého a také unikátního jídla. Jako první vymažte zapékací mísu olejem a vyložte ji plátky brambor. Na ty následně položte veškeré mleté maso a rovnoměrně ho rozhrňte.
Potom přichází na řadu vrstva nakrájené cibule a na závěr také vrstva rajčat. Poté vše důkladně zalijte smetanou. V tu chvíli jste připraven i k pečení.
Pečte ve dvou fázích
Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia a vložte do ní zapékací místu. Takto pečte po dobu 40 minut. Potom troubu otevřete, své jídlo bohatě posypte strouhaným sýrem a poté ještě dopékejte po dobu 10 – 15 minut. Dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří krustu.
Potom je hotovo. Mísu vyndejte, vyjměte jednu porci a dejte na talíř. V tu chvíli můžete lahůdku ochutnat. A s čím podávat? Klidně samotné, nebo s nakládanou kysanou zeleninou, která se k tomuto jídlu hodí nejlépe.