Zapečená kuřecí prsíčka se zeleninou a sýrem

Kuřecí prsíčka jsou jako prázdné malířské plátno. Vyzývají ke kreativním kulinářským počinům, protože se dobře snáší téměř s kteroukoliv surovinou. Jejich kombinace se zeleninou a sýrem se přitom přímo nabízí. A i když se nejedná právě o nejsložitější recept, vsadíme se, že nic lahodnějšího už jste dlouho nejedli.

Na zapečená kuřecí prsíčka se zeleninou a sýrem budete potřebovat:

  • Kuřecí prsa – 600 g
  • cibule – 2 ks
  • rajčata – 2 ks
  • česnek – 3 stroužky
  • čerstvé zelené bylinky dle možností a chuti – 1 svazek
  • vajíčka – 3 ks
  • sýr – 200 g
  • červená paprika – 1 čajová lžička
  • sušené bylinky podle chuti – 1 čajová lžička
  • majonéza – 2 polévkové lžíce
  • olivový olej – 1 polévková lžíce
  • sůl a mletý černý pepř – podle chuti

Návod na přípravu:

Kuřecí prsa nemyjte a nakrájejte je podélně na tenké plátky.

Do misky nalijte olivový olej a přidejte do něj sůl, mletý černý pepř, červenou papriku a aromatické bylinky a promíchejte. Silikonovým štětcem pak touto směsí potřete každý plátek masa z obou stran. Okořeněné maso navrstvěte na sebe do misky, zakryjte ji potravinářskou fólií a vložte do lednice zhruba na půl hodiny stát a marinovat.

Mezitím uvařte natvrdo tři vajíčka (asi 7 až 10 minut). Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkulaté plátky. Rajčata umyjte a osušte papírovými utěrkami, abyste si výslednou směs nechtě nenaředili, a nakrájejte je na menší kostky. Opláchněte a osušte čerstvé zelené bylinky a nasekejte je najemno. Všechnu zeleninu nasypejte do misky a promíchejte.

Uvařená vajíčka zprudka zchlaďte ledovou vodou a oloupejte skořápku. Kráječem je rozkrájejte na kostičky nebo je nastrouhejte na hrubém struhadle a vložte je do misky k zelenině. Česnek oloupejte a prolisujte ho do směsi. Na hrubém struhadle pak nastrouhejte sýr, odměřte z něj 50 gramů a přidejte ho do misky se zeleninou, vejci a česnekem. Přidejte dvě polévkové lžíce majonézy a vše znovu důkladně promíchejte.

Zapékací misku vymažte olejem, vyrovnejte do ní plátky masa a na každý z nich navrstvěte 1 až 2 polévkové lžíce zeleninové směsi, kterou rozprostřete po celém povrchu masa.

Nakonec všechny plátky zasypejte strouhaným sýrem, zakryjte misku alobalem a dejte péct na 200 °C asi 20 minut. Pak opatrně sundejte alobal a dejte dopéct na dalších 10 minut, aby sýr zčervenal.

Podávejte sypané čerstvými bylinkami se zeleninovým salátem a vařeným či pečeným bramborem nebo bramborovými hranolky.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]