Zapečené vejce se sýrem v rajčatové mističce – lehký a chutný předkrm

Někdy je problematické sestavit tříchodový oběd tak, aby jej nebylo problematické připravit v domácích podmínkách. Zkuste tento recept a sklidíte pochvalu.

Rozhodli jste se uspořádat slavnostní oběd o více chodech a stále nemáte jasno v tom, jaký předkrm zvolíte? Tento postup vám může pomoci. Zapečená plněná rajčata jsou na přípravu velmi jednoduchá a hotový předkrm můžete servírovat doslova během pár minut. Navíc jej ocení i strávníci, kteří nefandí konzumaci masa.

Suroviny na přípravu 4 porcí plněných rajčat

  • 4 masitá rajčata
  • 4 čerstvá vejce
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • svazek jarní cibulky
  • majonéza podle chuti
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • pečící papír

Příprava plněných rajčat

Nejprve si odkrojte čtyři kousky tvrdého sýra a pak si nastrouhejte zbylý tvrdý sýr na jemném struhadle a prozatím ho odložte stranou. Nyní si připravte rajská jablka. Nejprve je řádně umyjte a pak odkrojte jejich vrchní část tak, aby rajčata na podložce vydržela stát a nekácela se příliš do strany. Použijte lžíci, aby jste vydlabali vnitřek a vznikly vám rajčatové mističky. Vydlabané vnitřky dejte do misky mimo, jistě je použijete na přípravu nějakého zeleninového pokrmu – třeba leča.

Každou rajčatovou mističku z vnitřní strany trošku popepřete a slabě posolte. Na dno každé rajčatové mističky položte kousek sýra, který jste si prve ukrojili. Pokud jste na to zapomněli, nevadí. Dejte tam trochu toho strouhaného. Na sýr dejte trochu nasekané jarní cibulky a do každé mističky vyklepněte po jednom čerstvém vajíčku. Vejce pak posolte a popepřete. Na vejce přijde opět trocha cibulky a trocha kvalitní majonézy. Navrch je posypte rozstrouhaným tvrdým sýrem.

Vyložte pekáček pečícím papírem. Nyní skvěle poslouží vršky rajčat, která jste na začátku odkrojili. Vytvoří totiž stojánky, díky kterým budete mít jistotu, že se náplň z rajských mističek jen tak nevyklopí. Plochou stranou položte odkrojené vršky rajčat na pečící papír a do důlků s bubákem umístěte jednotlivá neplněná rajčata. Předkrm zapékejte po dobu 25 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Předkrm servírujte horký.

Tipy na závěr

Pokud máte raději předkrm, který má výraznější chuť a obsahuje nějaké maso, zkuste tento nápad. Připravte si rajčata stejným způsobem. Nastrouhejte sýr, nakrájejte cibulku. Nakrájejte si ale také na drobno kus šunky a kousek dobré slaniny. Vejce vyklepněte do misky a rozšlehejte. přidejte pepř a sůl podle chuti. Do vajec pak nasypte polovinu nastrouhaného sýra, cibulku, šunku a slaninu. Pro barevný efekt můžete přisypat i nadrobno nakrájenou žlutou papriku.

Takto namíchanou směs pak rozdělte do rajčatových mističek – pokud nějaká zbude, můžete ji uschovat do lednice na omeletu. Napovrch směsi můžete rovněž dát trochu kvalitní majonézy. Na závěr mističky posypte druhou polovinou nastrouhaného sýra a zapékejte stejně, jako v původním receptu. Jako chutnou přílohu pro hosty můžete servírovat opečené toustíky s bylinkovým máslem. Určitě si všichni pochutnají.