Zapečené brambory se šunkou a sýrem připravené za pár minut. Výtečný recept dělám každou neděli

Máte chuť na lehký a chutný oběd? Bude vám stačit šunka, sýr a brambory, které se vždy dokonale kombinují a doplňují. Tyto zapečené brambory vytvářejí báječný soulad chutí. Je to přitom velmi snadné a levné jídlo, které ale rozhodně není nijak obyčejné.

Jaké ingredience budete potřebovat?

  • brambory – 1,2 kg
  • uzená šunka – 250 g
  • smetana ke šlehání – 300 ml
  • sýr – 100 g
  • vejce – 4 ks
  • strouhanka – 50 g
  • máslo – 50 g
  • olej – 2 polévkové lžíce
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti

Postup přípravy

Nejprve si připravte brambory. Oloupejte je, umyjte a v hrnci s osolenou vodou je povařte. Ne však úplně do měkka, ale jen tak, aby zůstaly zpola tvrdé – budou se ještě dopékat v troubě. Jakmile zchladnou, nakrájejte je na tenké plátky. Nyní si do misky rozklepněte čtyři vajíčka a rozšlehejte je se smetanou. Směs osolte a opepřete a důkladně promíchejte.

Mezitím si šunku nakrájejte na malé kostičky. Na plotně rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a pokrájenou šunku na ní osmahněte ze všech stran dozlatova.

Pečení

Zapněte si troubu a nastavte teplotu na 180 stupňů Celsia. Nachystejte si vhodnou zapékací misku, kterou vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Na dno misky poté vyskládejte vrstvu brambor, zasypejte ji osmaženou šunkou a navrch opět dejte zbytek bramborových koleček. Navrch nasypte strouhaný sýr a zapékací misku přikryjte hliníkovou fólií, aby se povrch tak rychle nepřipaloval. Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 až 30 minut. Krátce před dopečením zapékací misku vyjměte z trouby, sundejte alobal a nechte krátce dopéct, aby se na povrchu vytvořila zlatavá kůrčička.

Servírování

Nejlépe tyto zapečené brambory chutnají s nakládanými okurky nebo zavařenou řepou. Milují je děti i dospělí, a přitom je to velmi snadné a rychlé jídlo, které si nevyžaduje žádné zvláštní kuchařské umění.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]