Zapečené slané štrůdly na bázi tortilly s kuřecím masem, šunkou a sýrem. Nejlepší pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo jako jednohubky k televizi!

Tortilla je jednoduchá pšeničná či kukuřičná placka, která je hlavní součástí mexické kuchyně, ale velmi si ji oblíbili také lidé v našich končinách. Jedná se polotovar, který je možné plnit různými přísadami a následně zapéct do kompletního hotového jídla.

Tortilly lze připravovat na slaný i sladký způsob, pokud se použijí sytější ingredience, je možné z nich vytvořit velmi chutný rychlý oběd či večeři s poměrně dobrou variabilitou zdravých surovin. Tento recept je určen spíše pro rychlé zahnání hladu, za to je však velmi chutný.

Ingredience pro přípravu zapečené tortilly s kuřecím masem

Tento recept je určen pro 4 osoby a vyžaduje následující ingredience:

  • tortilla – 4 ks
  • kuřecí prsa – 700 g
  • větší rajče – 1 ks
  • paprika – 1 ks
  • nakládané okurky – 2 ks
  • vejce – 1 ks
  • šunka – 150 g
  • majonéza – dle chuti
  • kopr – dle chuti
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti

Postup přípravy tortilly s kuřecím masem

Zapečenou tortillu připravíte podle tohoto postupu:

  1. Kuřecí prsa omyjte a osušte, následně je nakrájejte na nudličky a vložte do menší mísy.
  2. Přidejte sůl a pepř a promíchejte.
  3. Rozehřejte si pánev s trochou oleje, vysypte do ní kuřecí nudličky a orestujte je.
  4. Jakmile mají nudličky zlatavou barvu, přeneste je z pánve do čisté mísy.
  5. Připravte si šunku a sýr – nastrouhejte je na hrubším struhadle.
  6. Poté důkladně omyjte rajče i papriku a obojí nakrájejte na kostičky.
  7. Okurky nakrájejte na kolečka nebo na kostičky, případě je můžete rovněž nastrouhat na hrubším struhadle.
  8. Pokud chcete do směsi přidávat kopr, nasekejte jej najemno.
  9. Přidejte připravené ingredience k orestovanému kuřecímu masu a důkladně promíchejte.
  10. Potřete tortilly majonézou a naplňte je směsí tak, aby šli smotat do role.
  11. Zamotané tortilly dejte na plech s pečicím papírem.
  12. Rozšlehejte vejce a tortilly jím důkladně potřete.
  13. Plech přikryjte hliníkovou fólií.
  14. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 15 minut.
  15. Poté sundejte fólii z plechu a nechte tortilly ještě 5 minut dopéct.

Pro lehčí variantu pokrmu můžete nahradit majonézu zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Tekutá složka bude po upečení tortilly poměrně horká, proto je dobré před vlastní konzumaci nechat pokrm trochu vychladnout. K takto připravené tortille se hodí lehký salát z čerstvé zeleniny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]