Zapečený chléb s šunkovou pomazánkou se stane dokonalou chuťovkou k společenským setkáním

Kromě klasických chlebíčků lze pro hosty připravit i výtečný a křupavý chléb zapečený v troubě s šunkovou pomazánkou. Tento pokrm lze podávat nejen jako chuťovku, ale i jako předkrm před dalšími lahodnými chody.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečeného chleba s pomazánkou?

Než se pustíte do tvoření, obstarejte si tyto suroviny:

  • cca 250 gramů šunkového salámu
  • cca 200 gramů tvrdého sýra (např. gouda, eidam nebo čedar)
  • čerstvou pažitku nebo jarní cibulku dle chuti
  • 2 až 3 lžíce majonézy
  • 1 větší cibuli
  • trochu slunečnicového oleje
  • 1 užší bochník bílého chleba (nebo veka)

Jak postupovat při přípravě zapečených chlebů s šunkovou pomazánkou?

Začněte tím, že si pečivo nakrájíte na stejně silné plátky. Poté si do velké mísy nastrouhejte nahrubo šunkový salám spolu s tvrdým sýrem, který jste si zvolili.

Následně si na troše slunečnicového oleje orestujte jemně pokrájenou cibulku a až zesklovatí, odstavte ji. V tomto stavu cibuli zakomponujte do směsi šunky a sýra.

Dokončování šunkové pomazánky, kompletace pokrmu a jeho zapékání v troubě

Nakonec ještě přidejte k surovinám jemně nasekanou pažitku či jarní cibulku, vše zakápněte majonézou, osolte, opepřete a pečlivě promíchejte lžící.

Připravenou směs navrstvěte na plátky chleba a ty vyskládejte na plech s pečícím papírem. Pečivo zapékejte v předehřáté troubě cca 5 až 10 minut při 170 °C.

Servírování zapečených chlebů s pomazánkou a tipy na závěr

Zapečené chlebové plátky s šunkovou směsí ihned podávejte. Velice lahodné jsou právě teplé či horké. Pakliže budete chtít připravit vydatnější verzi, je možné přidat do pomazánky i najemno nasekaná vařená vajíčka. Skvěle vyniknou ve směsi i vypeckované olivy, nasekaná sušená rajčata či konzervovaná kukuřice. Dopřát si tuto snadnou chuťovku můžete jak k pivu, tak k vínu. Přejeme dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]