Zeleninové saláty, které jsou nejenom chutné, ale jsou i zdravé

Zeleninové saláty jsou chutným, zdravým a také lehkým jídlem. Pokud vám dochází inspirace, máme pro vás 5 variant, na kterých si stoprocentně pochutnáte. Tím si můžete být stoprocentně jisti. Recepty jsou jednoduché a zvládne je každý. Pojďme na ně.

Salát s kuřecím masem a zelím

Velmi jednoduchá varianta, která je jednou z těch, která ukazuje, že zeleninové saláty mohou být i s masem a nejsou nutně jenom jídlem pro vegetariány. Konkrétně na tento budete potřebovat:

  • 100 g kuřecích prsou
  • 150 g bílého zelí
  • 1 okurku
  • 1 bílý jogurt

Maso nejprve uvařte nebo orestujte na pánvi a potom ho nakrájejte na kousky. Dále přidejte nakrájené zelí, nakrájenou okurku a vše smíchejte s bílým jogurtem, který bude chutným dresingem. Dochuťte solí, pepřem či bylinkami a můžete podávat.

Lehký zeleninový salát s kuřetem

Ani v této variantě maso nechybí. Ingrediencí je zde podstatně více, což se pozitivně podepíše na výsledné chuti. Na tu má vliv i to, že zálivka vznikne z kombinace sójové omáčky a oleje, což je netradiční, ale zajímavá kombinace. A co na samotný salát?

  • 200 g kuřecích prsou
  • 1 rajče
  • 1 okurek
  • 1 listový salát
  • 2 stroužky česneku

Jako první nachystáte maso, které opět uvaříte, nebo orestujete na pánvi. V míse potom smícháte nakrájené maso, nakrájenou zeleninu a zálivku. Tu vytvoříte ze sójové omáčky, olivového oleje a prolisovaného česneku. Vše smícháte se salátem, dochutíte solí a pepřem a je hotovo.

Zeleninový salát se sýrem

I tento patří mezi populární zeleninové saláty. Pokud něčím zaujme, tak je to rozhodně kombinace surovin. Určitě se jí nebojte, protože po ochutnání zjistíte, že výsledek stojí za to. Nachystejte si:

  • 100 g vajec
  • 100 g mrkve
  • 100 g cibule
  • 5 g česneku
  • 200 g jablka
  • 50 g sýra

Základem je samozřejmě příprava zeleniny, a ovoce i vajec. Vše nakrájejte na menší kousky a promíchejte v míse. Suroviny nezapomeňte osolit a opepřit. Potom vše promícháte také se strouhaným sýrem, který vašemu salátu dodá chuť. Dále ho nechte chvíli uležet v lednici a podávejte. Kdo má zájem, může ho ještě zjemnit bílým jogurtem nebo kefírem.

Zeleninový salát s masem a vejci

Že zeleninové saláty nemusí být jenom samá zelenina, to si ukážeme na této variantě. Kromě zeleniny jsou zde také vejce a samozřejmě i pro někoho tolik nezbytné maso. Aby se vše povedlo, je třeba si nachystat:

  • 1 okurku
  • 1 kus kuřecích prsou
  • 1 rajče
  • 2 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy

Ani tady není postup nijak složitý. Kuřecí prsa vařte, pečte, nebo restujte. Vajíčka uvaříte takzvaně natvrdo. Potom už stačí vše nakrájet, vložit do mísy a opatrně promíchat. Jako zálivku použijte kombinaci šťávy s citronu a oleje. Obojí přidejte k salátu, zamíchejte a lehké zeleninové jídlo s masem a vejci je hotové.

Salát s hrachem a mrkví

Nejde o úplně klasickou kombinaci, ale jedná se o variantu, která je velmi chutná. Když máte dost známých variant, je pravý čas na tuto. K té budete potřebovat:

  • 250 g vařeného kuřecího masa
  • 100 g konzervovaného hrášku
  • 100 g vařené mrkve
  • 4 lžíce jogurtu
  • Sůl a pepř

Postup i tady zvládne i naprostý začátečník. Maso nakrájejte, přidejte nakrájenou vařenou mrkve a hrášek. Dále přidejte jogurt, vše zamíchejte, dochuťte také solí a pepřem a nechte uležet. Po ochutnání se stane tento salát jedním z vašich oblíbených.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]