Celý český národ oplakává obrovskou tragédii: Zemřela jedna z našich nejvýznamnějších osobností

svíčky
Fotografie: Freepik

Ve věku 75 let odešel muž, který z jediné malé pekárny vybudoval úspěšnou a respektovanou síť Merhautovo pekařství. 

Miroslav Merhaut byl podnikatel s jasnou vizí a hlubokou láskou k tradičnímu pekařskému řemeslu. Jeho cesta začala v malé pekárně v Benátkách nad Jizerou, kterou založil krátce po sametové revoluci. Díky tvrdé práci, pečlivosti a ochotě inovovat dokázal z malého rodinného podniku vybudovat rozsáhlou síť prodejen, která dnes patří mezi oblíbené značky v celé České republice. Jeho odkaz žije dál nejen v produktech, ale i v přístupu k zákazníkům a kvalitě, kterou firma reprezentuje.

Od malé provozovny k regionálnímu fenoménu

Merhaut začal podnikat krátce po sametové revoluci, v roce 1991, kdy si pronajal prostor v Benátkách nad Jizerou a otevřel pekárnu pod názvem MIMOZA. Sortiment byl tehdy skromný – bílý chléb, rohlíky a housky – a rozvoz obstarával osobně jedinou dodávkou. Přesto si rychle získal stálé odběratele a do roku 1995 už zásoboval desítky prodejen na Benátsku.

Rodinné pokračování tradice

Roku 2000 předal Merhaut vedení synovi Miroslavu Merhautovi mladšímu. Ten podnik přejmenoval na Merhautovo pekařství a pustil se do rozšiřování nabídky i poboček. V roce 2004 firma spustila také vlastní cukrářskou výrobu a v následujících letech otevřela nové prodejny napříč republikou. Roku 2018 se hlavní pekařská výrobna přestěhovala z Benátek do moderních prostor v Milovicích na Nymbursku.

Obklopený turisty tragicky zemřel slavný a milovaný herec. Fanoušci na jeho role nezapomenou

Dnes má Merhautovo pekařství téměř dvacítku vlastních prodejen v Praze a ve Středočeském kraji, pobočky lze ale najít i například v Hradci Králové. Pekárna denně zásobuje přes 300 prodejních míst, včetně obchodních řetězců COOP nebo Penny. Díky zachování tradičních receptur a důrazu na kvalitu si značka vybudovala věrnou zákaznickou základnu.

Podnikatel s lidským přístupem

Bývalí zaměstnanci i kolegové z oboru popisují Miroslava Merhauta jako člověka, který dokázal skloubit podnikatelský tah s úctou k řemeslu. Sám se dlouho podílel na každodenním provozu pekárny, znal své zaměstnance jménem a rád si vyslechl zpětnou vazbu od zákazníků. Podle rodiny pro něj byla práce nejen zdrojem obživy, ale i životním posláním. Na SvětěKreativity jsme psali rovněž o úmrtí dvou lékařů ze Slovenska.

Zdroj: TN, Facebook Jaroslavy Merhautové

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*