Pizza u nás zdomácněla a tohle italské jídlo milují dospělí i děti. V domácnosti si na ni stále troufne málokdo. Přitom s dobrou troubou a pár zásadami, které dodržíme, zvládneme udělat pizzu jako od profíků.
Pizza – těžko říct, která je nejoblíbenější. Existují mezi námi ti, co si dávají pořád stejnou, ale jiní zas rádi experimentují. Někdo má speciální požadavky na pizzový základ a preferuje třeba místo rajčatového smetanový. Přestaňte pořád hledat dokonalou pizzerii. Naučte se upéct dokonalou pizzu doma. V dnešní době tak navíc ušetříte, protože ceny v restauracích šplhají do závratných výšin. Za aktuální ceny už lidi na pizzu přechází chuť. Doma ji zvládnete za zlomek ceny.
Běžná trouba na pizzu nestačí
Trouba s teplotou do 220 °C nestačí. Perfektní pizza si žádá více. U některých starších trub se třeba nabízí speciální program pizza s teplotou 250 °C. Nejnovější XXL trouby Gorenje OptiBake nabízí teplotu v tomto programu až 300 °C. A přesně to pizza potřebuje. Vysokou teplotu po krátkou dobu mezi 5 a 7 minutami podle teploty. Důležité je troubu vždy dobře předehřát, stejně tak jako plech na pečení. Pizzu dáváme výhradně na rozehřátý plech, což platí i pro pečicí kámen, pokud jej máme k dispozici. Gorenie teď ke svým troubám OptiBake nabízí pečicí kámen zdarma. Díky němu je pizza i z elektrické trouby naprosto dokonalou.
Famózní pizza i doma
Věřte si! Doma jde připravit pizzu, která předčí ty z luxusních italských pizzerií. Potřebujete správnou mouku na pizzu. Jde to i z hladké typu 00, ale z pizza mouky je výsledek lepší. Do těsta dávejte výhradně panenský olivový olej. Rozhodně nešetřete na ingrediencích. Bez nich nebude pizza nikdy dokonalou. Právě používanými ingrediencemi se liší kvalitní pizzerie od nekvalitní. Cena těch levných od těch kvalitních se přitom ani nemusí příliš lišit. Na pizzu nevhodná, a přitom hojně používaná, Niva, se příliš neliší od ceny gorgonzoly. Levně ji koupíte v Lidlu i v Penny a její kvalita je skvělá. Na Quattro Formaggi prostě neodmyslitelně patří.
Už jsme zmínili, že je důležitá správná teplota a čas pečení a že chuti přispívá použití pečicího kamene. Ale i další vlastnosti trouby umí zcela zásadně ovlivnit kvalitu domácí pizzy. Vestavné trouby s OptiBake od Gorenje nabízí XXL rozměry s využitelným prostorem až 77 litrů. Mají vnitřní zaoblený tvar, díky kterému dochází k perfektnímu proudění vzduchu uvnitř trouby. Ta díky tomu peče v každé části stejně, A nejen to. Pokud využijete více z pěti pater trouby najednou, můžete směle na každém péct jiné jídlo. Na jednom třeba maso a na druhém buchty. Vychytávkou trouby je, že se v ní nemíchají pachy. Což oceníte i v dnešní době, kdy se snažíme minimalizovat náklady na elektřinu a nechce se nám péct každý pokrm zvlášť.
Trouby, které z vás udělají profi kuchaře
Vestavné trouby Gorenje OptiBake rozhodně nejsou specialistky pouze na dokonalou pizzu. Pusťte se třeba do pečení chleba. Aby byl chléb dokonalý, doporučuje se zvlhčovat prostředí trouby. Proto se do ní často vkládá kovový hrníček s vodou. To už dělat nemusíte. OptiBake mají integrovanou funkci SteamAssist pro modely se zásobníkem na vodu, nebo využívají funkci ExtraSteam u které se dá voda do pekáče a zapne se parní funkce. Nepotřebujete tak ani různé parní hrnce, abyste využili zdravé vaření v páře.
Pojďte též fritovat bez tuku. Nepořizujte si drahé teplovzdušné fritézy. Fritování bude umět i vaše nová trouba. Stačí pouhá kapička oleje pro chuť, nebo ani ta ne. Ufritujte si zdravější hranolky i třeba kuřecí nuggety.
Trouby OptiBake však umí ještě mnohem více. Díky sondě správně upečou maso. Dokážou dokonale upéct mražené potraviny, nebo je rozmrazit pro další použití. V troubě ohřejete i talíře. Skvělou funkční je pyrolytické čištění, které vám umožní udržovat v naprosté čistotě vnitřní části trouby, navíc zcela bez práce.
Napište komentář