Slupky od banánů jsou tou nejlepší volbou pro vaše rostliny. Připravte z nich účinné hnojivo

Banány patří mezi celosvětově velmi oblíbené ovoce. V obchodě nás většinou lákají krásně žlutou barvou své slupky. Tato banánová slupka je zároveň jakýmsi hygienickým obalem, který účinně chrání plod před nejrůznějšími nečistotami a parazity. Většina z nás před konzumací banánu slupku jednoduše odstraní a vyhodí. To je ale škoda, slupka v sobě ukrývá mnoho cenných látek, které mohou velmi prospět rostlinám u vás doma nebo na zahrádce.

Banánová slupka a mšice

Jedním ze skvělých použití banánové slupky je její nakrájení na malé kousky a jejich následné položení na svrchní vrstvu hlíny v zemi či v květináči. Tento trik skvěle funguje proti mšicím, které nemilosrdně napadají rostliny nejen na zahradě, ale také na terase či balkoně.

Mšice totiž nemají rády plyny, které se uvolňují při rozkladu banánu. Navíc rozkládající banán dodá rostlinám i mnohé živiny. Další jednoduché použití banánové slupky spočívá v tom, že její vnitřní částí pomalu otřete listy vašich pokojových rostlin, nejen že tak lehce odstraníte případný prach na listech, ale zároveň opět na listech ulpí mnohé prospěšné látky, které poté rostlina z listů vstřebá.

Fotografie: Zen.yandex

Banánová slupka jako hnojivo

Pokud chcete banánovou slupku použít jako hnojivo, tak při sázení či přesazování rostlin opět stačí do půdy přidat na kousky nakrájenou slupku. Látky obsažené ve slupce účinně stimulují růst i kvetení rostlin.

Jinou variantou je připravit si z banánové slupky roztok na zalévání, který použijete jako hnojivo. Nezapomeňte ale slupky před použitím vždy umýt. Banány se totiž ošetřují nejrůznějšími chemickými přípravky a ty by poté mohly proniknout i do vašeho hnojicího roztoku.

Následně stačí čerstvou banánovou slupku namočit na dobu dvaceti čtyř hodin do sklenice s vodou a před zalévání tento roztok zředit v poměru jedna ku pěti s vodou. Použít lze i slupky sušených banánů, ale je jich třeba použít větší množství a nechat je louhovat po dobu dvou dní.

Fotografie: Zen.yandex

Úvodní Fotografie: Zen.yandex

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]