Unikátní metoda množení stromu života. Stačí použít plastovou lahev a vodu

Pěstujete ve své domácnosti jakékoliv sukulenty a chtěli byste jich mít více? Pak je nasnadě je velmi jednoduchým způsobem rozmnožit. Budete potřebovat jen pár základních pomůcek a za pár dní bude výsledek na světě.

Jaké pomůcky potřebujete k rozmnožení sukulentu?

Než se pustíte do práce, připravte si následující:

  • prázdnou a čistou PET lahev (1,5 litru objem)
  • fixu na plast, nebo permanentní popisovač
  • páječku, nebo hořák
  • lístečky sukulentu, který chcete rozmnožit a vhodné květináče se substrátem na sukulenty

Jak postupovat při rozmnožování sukulentů?

K ruce si vezměte plastovou lahev a označte si fixem body, které bude propalovat pájkou, mělo bych být tolik, kolik máte lístečků sukulentů. Body neumisťujte příliš blízko sebe, dodržte zhruba centimetrovou vzdálenost.

Pak si vezměte do ruky pájku a do označených míst udělejte otvory dostatečně velké, abyste jimi provlíkli část lístku sukulentu. Zas by neměly být otvory příliš velké, aby lístky nevypadávaly.

Až budete mít dírky hotové, vložte do každé z nich jeden lístek sukulentu a na dno lahve nalijte trochu vody. Nádobu uzavřete víčkem a umístěte ji na slunné a teplé místo, aby měly lístky dokonalé podmínky k vyklíčení. Klíčky by se měly objevit u lístků asi za týden.

Výsadba naklíčených lístků sukulentu

Až lístky sukulentu dostatečně vyklíčí, zasaďte je do vhodného květináče se speciálním substrátem na sukulenty. Tyto rostliny potřebují dostatek světla a tepla, proto je umístěte ideálně na okenní parapet. Pozor na zálivku, s tou byste to neměli rozhodně přehánět.

Sukulenty jsou poměrně nenáročné na tekutiny, proto je dobré rostliny zalévat až v momentu, kdy je jejich okolí suché. Zálivku provádějte nejlépe ve večerních hodinách a s vodou šetřete. Sukulenty nesmíte přelít, jinak se jim dařit nebude. Během zimy byste je neměli zalévat vůbec.

Fotografie: Home & Garden

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]