Kuchařské zlozvyky nadělají více škody než užitku. Bohužel je děláte i vy

Fotografie: iStock

Mezi domácími kuchaři a kuchařkami se šíří celá řada neověřených polopravd až mýtů, které nejenže jsou zbytečné, ale některé vyloženě škodí. A my je teď hodláme zbořit.

Profesionální kuchaři znají pravdu a také svých znalostí dennodenně využívají ke své práci. Bohužel, domácí kuchaři jsou často málo informovaní a snadno mezi nimi padnou na úrodnou půdu mýty, které se šíří už po generace, ale nezakládají se na pravdě. Jak se říká, stokrát opakovaná lež stává se pravdou. A tak si doma často kazíme jídlo nevhodnými postupy a někdy tím i ohrožujeme své zdraví. Prozradíme vám, o které nejčastější mýty se jedná.

Mýtus: Přidáváte olej do vody s těstovinami, aby se neslepily

Toto je tak častý nešvar v českých domácnostech, že už se zdá téměř nemožné ho vymýtit. Faktem ale je, že přidávat olej do těstovin je jednoduše zbytečné a někdy i kontraproduktivní. Ze základní školy už víme, že olej je lehčí než voda, a tudíž plave na hladině. Na těstoviny se tak žádný olej beztak nedostane a jejich slepení nezabrání. Namísto toho je stačí při vaření čas od času promíchat.

Mýtus: Plastová prkénka na krájení jsou hygieničtější

Nejsou. Při pohledu na dřevěná prkénka se nám mohou oprávněně ježit vlasy hrůzou z množství bakterií, které se v nich zachycuje, protože není dost dobře možné je náležitě umýt. Plastová prkénka na tom ale nejsou o nic lépe. Plast je totiž měkký a při krájení se v něm snadno vytvoří vrypy, zářezy, škrábance a různé oděrky. A ty fungují úplně stejně jako na prkénkách dřevěných. Nejlepší alternativou ke krájení jsou tak desky z tvrzeného skla. Jdou snadno umýt a nehromadí se v nich nečistoty.

Fotografie: Pixabay

Polopravda: Opékání masa v pánvi zabraňuje jeho vysušení

Často se říká, že před pečením či vařením je vhodné maso tzv. zatáhnout na pánvi, aby z něj nevytekla šťáva. Faktem ale je, že maso se při teplotách nad 65 °C vysuší tak jako tak a nic s tím nenaděláte. Dokonce byl proveden i experiment za účelem zjištění pravého stavu věci a ukázalo se, že z hlediska šťavnatosti nebyl v mase po opečení v pánvi žádný rozdíl. Předsmažení ale není úplně zbytečné, je totiž pak mnohem chutnější.

Fotografie: Pixabay

Polopravda: Vejce se musí skladovat v chladu

Není pravda, že by se vejce skladovaná mimo lednici kazila rychleji. Chlad jen zabrání množení bakterií, těch se u kupovaných vajec však nemusíte bát. Slepice ve velkochovech jsou pravidelně očkovány a veterinárně kontrolovány. Bez obav je tedy můžete skladovat mimo lednici. U vajíček od vlastních domácích slepic je ale lepší je z výše zmíněných důvodů raději do lednice dát.

Zdroj: Gotowanie

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*