Nejlepší potraviny pro zdraví endokrinních žláz: Léčí nadledvinky, štítnou žlázu, hormony a epifýzu

Zdravá strava hraje opravdu důležitou roli při udržování zdraví endokrinního systému. Proto byste měli jíst zejména tyto potraviny.

Endokrinní systém se skládá ze žláz, které vylučují hormony. K nim patří například hypofýza, hypotalamus, epifýza, štítná žláza, příštítná tělíska, brzlík, nadledvinky, slinivka, vaječníky a varlata. Hormony jsou vlastně sloučeniny, které regulují reprodukční procesy, spalování tuků, spánek, krevní tlak a nebo srdeční činnost. A pokud chcete, aby ve vašem těle všechno správně fungovalo, měli byste jíst tyto potraviny.

Potraviny pro štítnou žlázu

Vitamin D hraje důležitou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Sluneční světlo pomáhá tělu přirozeně vstřebávat vitamin D. Co se týče potravin, nejlepšími zdroji vitamínu D je například olej z tresčích jater, hovězí játra, vepřová játra, vejce, houby, tučné ryby a nebo máslo. Také selen je nezbytný pro zdraví štítné žlázy. Ten se zase nachází v drůbeži, rybách a nebo v krevetách.

Potraviny pro nadledvinky

Stres stimuluje nadledvinky k uvolňování kortizolu, který slouží k regulaci krevního cukru, krevního tlaku, metabolismu, imunity a také protizánětlivých účinků. Jenže zvýšený kortizol může vést k únavě nadledvin. Z toho důvodu byste měli jíst zejména ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, ořechy, semínka a nebo fazole.

Potraviny pro hypotalamus

Hypotalamus slouží především ke kontrole tělesné hmotnosti. Například diety s nízkým obsahem nasycených tuků a vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin, zlepšily funkci hypotalamu a celkově zdraví. Také jsou důležité Omega-3 a Omega-6, a ty jsou obsaženy zejména v dýňových semínkách, divokém lososovi, hovězím mase a nebo v sardinkách.

Fotografie: Pexels

Potraviny pro šišinku mozkovou

Vitamíny B5 a B6 pomáhají šišince mozkové produkovat a vylučovat melatonin, což je hormon, který reguluje cirkadiánní rytmy. Mezi nejlepší potravinové zdroje vitamínu B5 a vitamínu B6 patří především avokádo, fazole, čočka, houby, sladké brambory, krůtí maso nebo celozrnné výrobky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]