Kuchyňské návyky, o kterých si mnozí myslí že jsou bezpečné, ale oni ohrožují vaše zdraví. Pravda vyšla najevo

Některé kuchyňské návyky mohou být skutečně zdraví nebezpečné. Zde najdete seznam těch nejčastějších z nich a způsoby, jak se jim vyvarovat.

Domácí vaření má mnoho výhod – dokonce sami odborníci na výživu tvrdí, že tento způsob stravování dokáže mnohem lépe uspokojit výživové potřeby lidského organismu. Je ovšem důležité si uvědomit, že existují určitá pravidla, která byste měli při přípravě vašich oblíbených pokrmů dodržovat. V opačném případě totiž můžete ohrozit své zdraví, a to aniž byste to věděli. Níže jsme proto pro vás sepsali kuchyňské návyky, před kterými byste si měli dávat pozor.

1) Rozmrazování masa

Mnoho lidí má tendenci rozmrazovat maso v kuchyňském dřezu nebo jiných otevřených prostorech. To ovšem může být velmi nebezpečné, neboť skladování této živočišné potraviny v rozmezí mezi 5 až 60 stupni vede k množení nebezpečných bakterií. Vždy byste proto měli maso nechat před přípravou v ledničce, kde během několika hodin získá správnou konzistenci a nebude vystaveno tvorbě nežádoucích organismů.

2) Omývání syrové maso

Mnoho lidí si myslí, že když něco umyjí, bude to zcela čisté. To ovšem neplatí zejména v případě masa. Pokud jej totiž před tepelnou úpravou zasyrova omýváte, mohou se usazené bakterie snadno přenést na jiné věci, například na kuchyňskou linku, jiné potraviny nebo nádobí používané při vaření. Raději proto čerstvé kusy masa položte přímo na pánev (nebo se při jeho omývání ujistěte, že nejsou ve dřezu žádné další kusy nádobí, a než na něco sáhnete, umyjte si ruce mýdlem.

3) Ochlazení pokrmů před jejich uložením do ledničky

Tento běžný návyk opět není dobrým nápadem, a to ze stejného důvodů, proč byste neměli rozmrazovat maso mimo lednici. Pokud totiž necháte váš pokrm vychladnout v teplém prostředí, snáze se na něm začnou množit bakterie, což může být velmi nebezpečné – zejména pokud jej vystavujete teplotám v rozmezí 5 až 60 stupňů Celsia. Maximálně jej proto nechte vychladnout po dobu dvou hodin, a poté jej vložte ihned do ledničky.

4) Ochutnávání potravin, abyste zjistili, zda se nezkazily

Abyste zjistili, zda se vaše potraviny zkazily, můžete je buď ochutnat nebo se zblízka podívat na jejich vzhled. Dejte si však pozor, protože i malé množství nebezpečných bakterií může způsobit vážnou otravu organismu. Raději proto všechny potraviny, u kterých máte podezření, že jsou zkažené, ihned vyhoďte.

5) Konzumace syrových vajec a těstovin

Syrová vejce byste neměli konzumovat za žádných okolností. Je totiž pravděpodobné, že obsahují nebezpečné bakterie, jako je například salmonela. Stejně tak byste si měli dát pozor před syrovými těstovinami, protože mohou obsahovat bakterie E coli, které způsobují řadu infekcí.

6) Marinování masa a ryb mimo ledničku

Další typická chyba při vaření, která může vést k otravě jídlem, je marinování masa a ryb mimo ledničku. Problém může opět spočívat v teplotním rozmezí, ve kterém se bakterie velmi rychle množí.

7) Tepelná úprava masa a ryb

Maso a ryby byste měli před konzumací vždy správně tepelně upravovat. Pokud nejsou dostatečně ohřáté, mohou v nich zůstat nebezpečné bakterie, které mohou vést až k samotné otravě jídlem. Ještě než tedy maso sundáte z pánve nebo vyndáte z trouby, zkuste jej trochu naříznout, abyste se přesvědčili, že je hotové.