Geniálně snadné způsoby čištění silně zaneseného struhadla sýrem. Takto rychle jste ho ještě nikdy nevyčistili

Fotografie: Depositphotos

Všichni milujeme sýr. Když se nastrouhá na jídlo, chutná vždycky mnohem lépe. Následná údržba je ale o něco horší. Pokud už jste si někdy posteskli, když jste nemohli umýt struhadlo, jste tady správně.

Sýr je od své přirozenosti tučný. A čím více tuku obsahuje, tím lepší a jemnější je jeho chuť. Tím hůř se ale také čistí struhadlo či nože, kterými je strouháme či krájíme. Zatímco vyčistit nůž není problém, protože jeho čepel je bezchybně rovná a hladká, struhadlo je na tom o poznání hůř. Strouhací zuby znesnadňují jakékoliv pokusy o čištění, které obvykle končívají nastrouhanou houbičkou, hadrem nebo prsty. Struhadlo však lze vyčistit i bezpečně a efektivně.

Zázrak v každé kuchyni

Existuje několik čisticích prostředků, které jsou univerzální a účinné, a přitom levné a snadno dostupné. Jedním z takových prostředků je citrón. Obsahuje spoustu kyselé šťávy, která dokáže rozpustit ledajaké nečistoty, včetně těch mastných. Kyselina citrónová účinně tuk rozkládá a uvolňuje jej z povrchů. To tento žlutý plod činí skvělým nástrojem pro čištění všeho druhu, včetně struhadla na sýr.

Fotografie: Pixabay

Postup použití je jednoduchý. Stačí citrón rozkrojit na poloviny či na čtvrtky a párkrát jednou z nich přejet znečištěný povrch struhadla. Když na něm ulpí dostatečné množství šťávy, nechte ji pár minut působit a poté vše spláchněte horkou vodou. Nakonec houbičkou přejeďte několikrát po struhadle odspodu nahoru a uvidíte, že všechny nečistoty budou mizet jako kouzelným proutkem. Stejný postup pak můžete použít na čištění i čehokoliv jiného.

Další zázraky na čištění struhadla

Jestliže zrovna nemáte při ruce citróny, nevěšte hlavu. Není to jediný prostředek na vyčištění struhadla. Stejně dobře poslouží i jiné přírodní látky, které se obvykle nacházejí v každé kuchyni. Můžete použít třeba:

  • ocet – ten funguje stejně jako citrónová šťáva
  • jedlou sodu – smíchejte ji s trochou vody na hustou pastu, kterou natřete na celou plochu struhadla a nechte chvíli působit. Pak vše opláchněte a dočistěte houbičkou.
Fotografie: Freepik
  • jedlou sodu s octem – kombinace těchto dvou přísad je mocná. Velmi mocná. Vytvořte pastu jako v předchozím kroku, natřete ji na struhadlo, které položte do dřezu. Ocet nalijte do rozprašovače a postříkejte jím natřenou plochu struhadla a koukejte, co se stane. Je to krása! A navíc po doběhnutí chemické reakce zůstane struhadlo krásně čisté.

Zdroj: Gotowanie

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]