9 tipů, jak na dokonalé bramborové knedlíky

Minimum surovin, avšak vychytaný a přesný postup. To je charakteristika bramborových knedlíků, které na první pohled možná vypadají jednoduše, jde je ale velmi snadno zkazit. To potvrdí každý, kdo připravil bramborové knedlíky, které by se daly použít jako zbraň nebo golfový míček. Poradíme vám, jak se základním problémům vyhnout a připravit knedlíky takové, jaké mají být.

Na pravé české bramborové knedlíky budete potřebovat:

  • Brambory varného typu A – 1 kg
  • vajíčko – 1 ks
  • dětská krupička – 440 g
  • bramborový škrob – 1 polévková lžíce
  • sůl – 3 zarovnané čajové lžičky

Zásady správné přípravy bramborových knedlíků:

1. Brambory vařte ve slupce den předem

Každá kapka vody navíc naruší strukturu bramborového těsta. Proto udělejte všechno proto, abyste tomu předešli. Brambory uvařte ve slupce a den předem. To vám zaručí, že se jednak do dužniny během vaření přes slupku voda nenasákne a ta troška na jejím povrchu během chladnutí vyprchá.

2. Při vaření knedlíků použijte dostatek vody

Připravte si velký hrnec o objemu alespoň 5 litrů a naplňte ho ze dvou třetin vodou. Přidejte jednu vrchovatou lžičku soli a přiveďte k varu. Než začne vřít, připravte si těsto.

3. Strouhejte najemno i nahrubo

Druhý den po uvaření brambor z nich oloupejte slupku a polovinu nastrouhejte na jemném struhadle (případně prolisujte lisem na brambory) a druhou polovinu na hrubém. To zaručí zajímavou strukturu.

4. Brambory v těstě „nařeďte“

Nemyslíme vodou, ale hrubou moukou, strouhankou či krupičkou. My dáváme přednost právě dětské krupičce, protože se ukázala být nejlepší co do výsledné struktury knedlíků. Nejprve přidejte zhruba poloviční množství, než je uvedené v receptu. Druhou polovinu přidáváte při hnětení těsta.

5. Přidej vejce, sůl a škrob

Do mísy s bramborami a krupicí vyklepněte vajíčko, které zaručí soudržnost těsta. V této fázi je vhodné bramborovou hmotu osolit a přidat i bramborový škrob, který zajistí optimální hustotu těsta.

6. Nenechte těsto čekat

V této fázi by již voda v hrnci měla vřít. Nenechávejte těsto čekat a ihned z něj vypracujte válečky či kuličky a vhoďte je do hrnce vařit. Pokud byste nechali těsto stát, začalo by těsto řídnout a knedlíky by se vám při vaření rozpadly.

7. Odlepte knedlíky ode dna hrnce

I knedlíky ve vodě můžete připálit. Poté, co je vhodíte do vody, var na krátkou chvíli přestane a knedlíky klesnou ke dnu hrnce. Když voda začne opět bublat, opatrně je vařečkou odlepte.

8. Po dovaření je zchlaďte

Vařte knedlíky 20 minut. Připravte si mísu s ledovou vodou (může být i s kusy ledu) a ihned po vyjmutí z hrnce do ní knedlíky ponořte a hned je zase vyndejte a nechte okapat.

9. Propíchejte je

Na několika místech knedlíky propíchejte vidličkou, aby mohla zevnitř unikat ven pára. Pokud byste to neudělali, knedlíky se srazí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]