Banánový kremeš s pohádkovou šlehačkou. Krém uvnitř nelze popsat slovy

Křehký korpus a svěží pudinkový krém se šlehačkou, to je nejoblíbenější kombinace. I když jiné dorty jsou také dobré, tento má své nezaměnitelné a křehké kouzlo.

Tento recept se řadí do kategorie rychlých a snadných dezertů, byť by to tak na první pohled nemuselo vypadat. Korpus je z bílkového těsta s kokosem a krém tvoří pudink s banánem a sušenkami a také šlehačka. Kromě pár minut šlehání na vás při přípravě nečekají žádné složitosti a práce je naopak docela zábavná. Bez obav si na ni mohou troufnout i začátečníci, kteří díky tomuto dezertu získají nové kulinářské sebevědomí.

Ingredience

Na těsto

  • Vaječné bílky – 6 ks
  • cukr – 10 lžic
  • hladká mouka – 1 lžíce
  • kokosové vločky – 10 lžic
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • mléko – 100 ml

Na krém

  • Žloutky – 6 ks
  • cukr – 6 lžic
  • hladká mouka – 6 lžic
  • mléko – 500 ml
  • máslo – 125 g
  • 33% smetana – 400 ml
  • máslové sušenky Petit Beurre – 10 ks
  • banány – 2 ks

Návod na přípravu

Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s cukrem, přidejte k nim 100 ml mléka a hladkou mouku a dobře vše vyšlehejte. Na sporáku v hrnci přiveďte k varu 400 ml mléka a vlijte do něj žloutkovou kompozici. Vařte za stálého míchání na mírném ohni, dokud směs nezíská konzistenci hustého pudinku. Pak jej odstavte z plotny, přelijte do misky, povrch zakryjte přilnavou potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku a nechte jej zchladnout na pokojovou teplotu.

Vyšlehejte do pevné pěny. Jakmile začnou houstnout, postupně přidávejte cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte hladký a pevný sníh. V jiné misce smíchejte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a strouhaným kokosem a tuto směs pak jemnými krouživými pohyby stěrkou vmíchejte do našlehaných bílků.

Těsto vyklopte do plechu o rozměrech 25 x 30 cm vyloženého pečicím papírem a v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C jej pečte 15 až 20 minut. Po dopečení dortový korpus vytáhněte z trouby, nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu, vyklopte z plechu a stáhněte z něj pečicí papír. Upečené těsto položte na tác a potřete jeho povrch 100 ml mléka.

Nyní se vraťte zpět ke krému. Do mísy vložte máslo a šlehačem jej vyšlehejte do jemného krému a postupně k němu zašlehejte vychlazený pudink. Ušlehejte 200 ml smetany do pevné pěny, kterou zapracujte do pudinkového krému. Sušenky rozlámejte na malé kousky a banán nakrájejte na kolečka nebo na menší kousky.

Obojí pak vmíchejte do krému, který rozetřete na mlékem napuštěný korpus do rovnoměrné a silné vrstvy. Vyšlehejte zbylých 200 ml šlehačky a rozetřete ji na povrch krémové vrstvy a posypejte ji strouhanou čokoládou. Hotový dort vložte do lednice, kde ho nechte alespoň 3 hodiny ztuhnout.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*