Zavařený květák s paprikou a mrkví ve sklenici na zimu: Křupavý, voňavý a opravdu chutný – ochutnejte a nebudete litovat

V zimě není nic lepšího, než si užít trochu chuti léta, třeba i v podobě kvalitní zeleniny, kterou nemusíte shánět za draho v supermarketech. Stačí ji mít zavařenou z léta. 

Také si na zahrádce pěstujete vlastní zeleninu a nemůžete se dočkat každé sezóny, kdy ji budete mít konečně k dispozici? Pokud ano, tak si čekání zkraťte a část úrody si rovnou zavařte. Přinese vám to hned několik výhod. Tou první samozřejmě je, že budete mít kdykoliv dostatečnou zásobu zeleniny na jakoukoliv příležitost. A to i na svátky. Zároveň i ušetříte, jelikož nebudete muset v zimě běhat po obchodech a nechávat za zeleninu hříšné peníze.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

Celkově:

  • Květák – 4 000 g
  • Sladká paprika – 3 kusy
  • Mrkev – 2 kusy
  • Čerstvý kopr – 100 g
  • Čerstvá petrželka – 100 g
  • Studená voda (filtrovaná) – dle potřeby

Na jednu sklenici:

  • Česnek – 5 stroužků
  • Řapíkatý celer – 1 svazek
  • Bobkový list – 2 kusy
  • Kuličkový černý pepř – 8 kuliček
  • Sůl – 2 lžíce
  • Cukr krystal – 1 lžíce
  • Ocet – 3 lžíce

Květák omyjte pod teplou vodou, díky které trochu změkne a bude se vám s ním lépe pracovat. Poté ho rozdělte na jednotlivé růžičky a vrhněte se na papriky. Ty omyjte, zbavte je semínek a jádra a samozřejmě také zelených stopek. Nakrájejte na dlouhé a tlusté nudličky. Mrkev také omyjte, rovnou ji i oloupejte a nakrájejte ji na dlouhé a silné proužky.

Česnek oloupejte a rozdělte na stroužky, celer, kopr a petrželku důkladně omyjte. Všechny zavařovací sklenice by měly být důkladně umyté, sterilované a osušené. Do jedné dejte vždy 2 až 3 snítka kopru, totéž u petrželky, pár větších kousků řapíkatého celeru, dva rozpůlené stroužky česneku, jeden bobkový list a pět kuliček černého pepře.

Zelenina se v zimě vždycky hodí

Přidejte i svazky květáku a na okraje dejte proužky papriky a mrkve. Jakmile naplníte sklenici do poloviny květákem, tak opět přidejte dva rozpůlené stroužky česneku, bobkový list, zbývající kuličky pepře, jedno až dvě snítka kopru s petrželkou a další kousek řapíkatého celeru. Sklenici naplňte až po okraj dalším květákem, mrkví a paprikou.

Na závěr do sklenice dodejte další stroužek česneku překrojený na půl, sůl a ocet. Sklenici naplňte studenou vodou a zakryjte ji důkladně víčkem. Takto naplňte všechny sklenice a dejte je do velkého hrnce, na jehož dno jste dali utěrky. Nalijte do hrnce takové množství studené vody, dosahovala do tři čtvrtiny výšky sklenic.

Dejte hrnec na oheň a jakmile začne voda vřít, tak v ní nechejte sklenice vařit 30 minut na mírném ohni. Nakonec sklenice vyjměte, obraťte je dnem vzhůru a zakryjte je utěrkami, než vychladnou. Skladujte je ve spíži či na nějakém temném a chladném místě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*