Naše babičky ho pekly pořád: Československý strouhaný koláč. Děti a návštěvy ho zbožňují, pekla bych ho každý víkend

Tento jednoduchý koláč si můžete připravit vlastně kdykoliv na něj dostanete chuť. Je velmi snadný na přípravu a také moc dobrý.

Pokud čekáte nějakou návštěvu a přemýšlíte o tom, co připravíte jako dezert, rozhodně se podívejte na tento recept. Je možné, že vás chutí vrátí do minulosti, protože je pravděpodobné, že ho kdysi připravovala i vaše babička. A všichni moc dobře víme, že to, co udělala babička, bylo vždy nejlepší. Tak co, vyzkoušíte ho taky?

Co budete potřebovat

  • 180 g másla
  • 400 g mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • jakákoliv náplň dle vaší chuti

Je to velmi jednoduché

Nejprve si prosejte mouku a smíchejte ji se špetkou soli. Do toho přidejte máslo a ze směsi udělejte drobenku. Vejce si smíchejte s cukrem a vyšlehejte do hladka. Přidejte zakysanou smetanu do vaječné směsi a míchejte, dokud nebude úplně hladká. Vaječnou směs se zakysanou smetanou nalijte na drobenku a vypracujte vláčné těsto.

Toto těsto si rozdělte na dvě části a menší dejte do mrazáku. Tu větší rozválejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Namažte ho náplní podle vaší chuti, například čokoládou a nebo marmeládou. Nahoru poté dejte druhou část těsta, kterou jste vytáhli z mrazáku. Koláč pečte přibližně na 180 stupňů asi 20 – 30 minut, ale tato doba závisí především na vaší troubě.

A máte hotovo

To, jestli je koláč hotový, si můžete ověřit párátkem. Poté můžete koláč vytáhnout z trouby a nechte vychladnout. Nakonec ještě koláč posypte moučkovým cukrem a můžete podávat. Záleží jen na vás, jakou náplň použijete, koláč je skvělý jak s marmeládou, tak například s nějakou čokoládovou pomazánkou. Uvidíte, jak moc si pochutnáte. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*