Želírovaný koláč s jahodami podle doporučení mé babičky: Recept ze 60. let – je z kefíru a nepřidává se do něj žádné máslo

Vyzkoušejte si doma připravit tento skvělý a jednoduchý jahodový koláč. Nebudete potřebovat moc ingrediencí ani času.

Mnoho žen v létě raději vůbec nepeče, protože když je venku vedro, nechcete mít horko ještě doma v kuchyni. A proto raději volí nějaké ovocné saláty, protože ty jsou hned a ještě k tomu osvěží. Ale pokud máte velké množství jahod, které je třeba zpracovat, vyzkoušejte tento osvěžující kefírový koláč, ke kterému dokonce nebudete potřebovat žádné máslo.

Co budete potřebovat

Na tento koláč nepotřebujete moc ingrediencí a především vám zabere jen malou chvilku. Ale jakmile ho ochutnáte, tak poznáte, že opravdu stálo za to ho vyzkoušet. Potřebovat tedy budete:

  • 400 g mouky
  • 3 vejce
  • 220 g cukru
  • 200 g jahod
  • špetka soli

  • lžička prášku do pečiva
  • 250 ml kefíru
  • dle chuti vanilkový cukr

Je to opravdu velmi jednoduché

Nejprve si rozmíchejte vejce se špetkou soli úplně do hladka. Poté k tomu přidejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne bílá a nadýchaná hmota. Nyní k tomu přidejte kefír. Mixujte mixérem asi další minutu. Dále přidejte mouku a prášek do pečiva a vymíchejte těsto. Silikonovou formu vymažte olejem a vysypte ji moukou.

Nalijte do ní těsto a do něj dejte celé jahody. Tento jahodový koláč pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Těsto potom bude krásně nadýchané, jemné a měkké. Aby měl koláč ještě lepší chuť, přidejte do těsta vanilku, je to opravdu velmi dobré. Toto je asi ten nejjednodušší koláč, který si v létě můžete udělat. Je hotový během chvilky, ale také bude hned pryč. Podávat ho můžete třeba s domácí šlehačkou. Dobrou chuť!