Babiččin koláč si oblíbila celá vesnice. Nyní se stařenka rozhodla o svůj recept podělit

K odpolední kávě s přáteli není nic lepšího než kousek sladkého koláče. Naučte se fenomenální recept na tvarohový koláč, který vás nikdy neomrzí.

Zeptáte-li se takřka kohokoliv, čí jídla mu nejvíce chutnají, většina lidí odpoví, že ta od babičky (nebo od maminky). Nehledejte za tím žádné složitosti, hlavní důvod je v poctivosti jejich kuchyně. Do jídel totiž nepřidávají nejrůznější náhražky a odtučněné výrobky, ale poctivé, plnotučné ingredience. Zapište si následující recept na tvarohový koláč, o nějž se podělila jedna z babiček. Jeho lahodná chuť a podmanivá vůně vám zaručí úspěch u kteréhokoliv strávníka.

Suroviny potřebné pro přípravu koláče:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 80 gramů cukru krupice
  • 30 gramů moučkového cukru
  • 180 gramů pravého másla
  • 720 gramů plnotučného tvarohu
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 60 gramů škrobu
  • 10 gramů prášku do pečiva
  • 6 kusů vajec
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
Fotografie: Freepik

Postup přípravy těsta a náplně

V prvním kroku si k ruce vezměte středně velkou mísu, do které rozklepněte 2 celá vejce. Ta se špetkou soli vyšlehejte a následně k nim přidejte 80 gramů krupicového cukru a sáček vanilkového cukru. Směs opět důkladně našlehejte. Do našlehaných vajec s cukrem zašlehejte i rozpuštěné pravé máslo. Do proseté hladké mouky vmíchejte prášek do pečiva a sypkou směs po částech zašlehávejte do vajec s cukrem a máslem.

Až vypracujete hladké těsto bez hrudek, rozdělte si ho na dvě přibližně stejně velké části. Obě části zabalte do samostatných mikrotenových sáčků a jednu polovinu vložte do mrazničky a druhou polovinu vložte do chladničky.

Těsto nechte odpočívat asi 30 minut. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Ve středně velké míse si smíchejte 60 gramů škrobu s 30 gramy moučkového cukru, zbylými 4 vejci a zakysanou smetanou. Směs vyšlehejte za pomoci ručního tyčového mixéru.

Nyní si k ruce vezměte vyšší plech na pečení a vyložte ho pečícím papírem. Jako první do něj vložte těsto, které jste nechali odpočívat v lednici. To rovnoměrně rozprostřete po celé ploše plechu a rovněž z něj vytvořte asi 1 cm vysoké okraje.

Na připravené těsto rozetřete tvarohovou náplň. Jako poslední vrstvu koláče nastrouhejte těsto, které jste nechali odpočívat v mrazničce. Koláč pečte asi 30 – 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]