Kysané zelí ve vlastní šťávě bez octa a cukru: Děti i dospělé uchvátí svou šťavnatostí. Vylepšili jsme původní recept starý 120 let

Aby bylo vaše kysané zelí chutné a šťavnaté, nemusíte do něho přidávat ocet ani cukr. Díky tomuto receptu bude výsledný pokrm naprosto dokonalý.   

Pokud nemáte čas na klasické zimní zavařování, vyzkoušejte tento recept na lahodné kysané zelí ve vlastní šťávě. Příprava nevyžaduje téměř žádné úsilí ani ingredience a navíc není nutné používat marinádu. Díky absenci cukru a octa je zeleninová směs velmi křupavá a mnohem více šťavnatá. Hotovou přílohu pak můžete použít jako každodenní svačinu nebo například skvělý přídavek ke slavnostní příležitosti. Nyní již na nic nečekejte a vrhněte se na to!

Stačí pár ingrediencí

Lahodné kysané zelí může být skvělou přílohou naprosto ke každému pokrmu nebo rychlou svačinou do práce. Pokud nemáte čas na klasické zimní zavařování a chcete to s přípravou vzdát, existuje jedinečný recept, díky kterému zvládnete připravit tento pokrm snadno a bez použití velkého množství produktů. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 3 kg bílého zelí
  • 200 g mrkve
  • 75 g soli
  • 5 ks sladké papriky
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy

Postup pro přípravu:

  • Nejprve si připravte zelí a nakrájejte jej na jemné proužky (jejich velikost záleží na vašich preferencích).
  • Poté očistěte mrkev (nejlépe ji zbavte pomocí struhadla vrchní slupky), najemno ji nastrouhejte a následně smíchejte s nakrájeným zelím. Totéž udělejte se sladkou paprikou.

  • Do zeleninové směsi nyní přidejte sůl a lehce ji rozmačkejte a poté promíchejte, aby pustila šťávu a její konzistence byla tak akorát.
  • Nyní přidejte pepř a bobkový list a vše znovu promíchejte.

  • Připravte si větší sklenici, naplňte ji zeleninou, vlijte do ní všechnu šťávu ze zeleniny a dobře ji utěsněte. Poté ji položte na talíř a přiklopte její víko, aby mohlo zelí kysat – nechte ji na tmavším místě o pokojové teplotě alespoň 5 dní
  • Každý den zelí pravidelně propichujte, aby mohla zeleninová směs dobře pracovat – druhý den začne proces kvašení, a proto je nutné do zelí udělat vpichy. Použijte dlouhou dřevěnou tyč nebo nůž a zelí propíchněte až ke dnu, aby se uvolnil oxid uhličitý. Pokud to neuděláte, může připravené zelí zhořknout.

  • Po pěti dnech sklenici pevně uzavřete, a máte hotovo.
  • Dobrou chuť!

Kysané zelí skladujte na chladném místě (ve sklepě nebo v lednici). Hotová zeleninová svačinka je ideálním doplňkem k vařeným bramborům či masovým pokrmům podle vašich preferencí. Samotné zelí však budete mít sněženo dříve než hlavní chod. Jedná se o velmi jednoduchou přípravu, které zvládne každý začínající kuchař či kuchařka, a proto se na do neváhejte vrhnout i vy!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*