Kysané zelí podle našich babiček: Přikládáme rodinné recepty staré 80 let. Ochutnejte je doma i vy

krouhání zelí

Vychutnejte si domácí kysané zelí, které si můžete udělat i sami a nemusíte jej kupovat. S tímto receptem si zelí brzy zamilujete a můžete si ho dopřát ke každému hlavnímu jídlu nebo i jako svačinu.

Ať už si dáváte zeleninu pravidelně nebo jen občas, tak jistě víte o tom, že by lidé měli jíst mnohem více zeleniny, než jsou zvyklí. Mnoho lidí totiž nepřemýšlí pořádně nad svou stravou a poté tyto osoby trápí trávící potíže, bolesti břicha nebo jiné nemoci. Pokud byste rádi do svého jídelníčku zařadili více zeleniny, zkuste si doma recept na kvašené zelí podle receptů babiček.

Kysané zelí je dobré pro tělo

Pokud si budete pravidelně dopřávat kysané zelí, určitě se můžete těšit z jeho pozitivních účinků na lidské zdraví. Mezi ty patří například snížení hladiny cholesterolu a také lepší krevní tlak. Zároveň hodně vlákniny podporuje střeva a jejich správnou funkci. Určitě se tedy pokuste zařadit kysané zelí do vaší každodenní stravy.

Kdy dělat kysané zelí

Každý člověk něčemu věří a právně ohledně kysaného zelí se traduje to, že nejlepší den, kdy se pustit do jeho přípravy, je právě úterý a čtvrtek. Tyto tradice a pověry ale nemusí platit na každého, takže pokud nejste zastáncem podobných tradic, udělejte si kysané zelí v den, kdy budete mít čas. V opačném případě se můžete těšit z toho, že podle pověr by se nemělo zelí nic stát, nemělo by zplesnivět a jeho výroba by se vám měla podařit.

Připravte si tyto ingredience

Na přípravu kysaného zelí budete potřebovat tyto suroviny:

  • 1 kg zelí
  • 2 malé mrkve
  • 1 PL soli
  • 1 litr převařené vody
  • hořčičné semínko nebo kmín

Postup přípravy kysaného zelí

Nejprve začněte zpracovávat zelí a to tak, že jej omyjete a poté nakrájíte nadrobno nebo nastrouháte na struhadle. Dále si vezměte k ruce mrkev, omyjte ji a nastrouhejte na struhadle. Tyto dva druhy zeleniny poté smíchejte v misce. Pokud budete chtít, můžete do mísy přidat i hořčičné semínko nebo kmín.

mrkev a zelí

Vezměte si velkou sklenici

Na kysané zelí budete potřebovat primárně větší sklenici. Všechno zelí i s mrkví dejte do velké zavařovací sklenice a jakmile budete mít všechnu zeleninu v nádobě, můžete se pustit do přípravy roztoku. Tím se nakonec zelenina zalévá a dodá kysanému zelí tu správnou chuť, které by mělo mít.

Roztok na kysané zelí

Aby mělo kysané zelí tu správnou chuť, musí být naloženo v jakémsi roztoku, který si připravíte pohodlně doma. Do hrnce si dejte 1 polévkovou lžíci soli a přidejte 1 litr vody. Vše přiveďte k varu a poté vypněte plotýnku. Jakmile roztok trochu vychladne nalijte jej všechen do sklenice k zelí.

zelí s mrkví naložené ve sklenici

Správné uložení zelí

Zelí máte sice ve velké nádobě i s roztokem, ale ještě si musíte pár dní počkat, než jej budete moci jíst. Měli byste počkat přesně 5 až 6 týdnů, než bude zelí hotové. Vždy ale kontrolujte, zda je zelí ve šťávě a nedostává se přímo k zelenině vzduch. Tím by se mohlo zelí zkazit.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*