Vyčištění trouby jednoduše a bez drhnutí. Špína sama sleze po prvním setření

čištění skla trouby
Fotografie: Freepik

Čištění trouby může být úkol, do kterého se vám možná moc nechce. Obzvlášť pokud je opravdu zanedbaná. Naštěstí i běžné suroviny pomohou troubu vyčistit bez větší námahy.

Mastnota, připálené jídlo a špína, to vše najdete v troubě – a to obzvlášť pokud ji pravidelně nečistíte. Možná kolem ní stále chodíte, protože předpokládáte, že její čištění vám zabere mnoho času, který zrovna nemáte. To však vůbec nemusí být pravda. Pokud necháte čisticí prostředky na povrch trouby působit, pak si se zažranou špínou poradíte i bez agresivní chemie.

Jedlá soda je účinný čistič

Začněte tím, že z trouby vyndáte všechny rošty a plechy. V malé misce smíchejte půl šálku jedlé sody s několika lžícemi vody. Vše smíchejte, dokud nezískáte hustou roztíratelnou pastu. Jedlá soda má abrazivní účinky, které pomáhají uvolnit špínu a mastnotu uvnitř trouby. Nasaďte si gumové rukavice a pomocí špachtle nebo prstů rovnoměrně rozetřete pastu po vnitřních plochách trouby.

Zaměřte se na místa s viditelnými skvrnami a usazeninami, jako jsou dvířka trouby a dno. Pastu nechte v troubě přes noc nebo alespoň 12 hodin. Tato prodloužená doba poskytne jedlé sodě dostatek času, aby rozložila všechnu mastnotu a špínu. Poté navlhčete hadřík z mikrovlákna nebo houbičku vodou a zaschlou pastu z jedlé sody jemně setřete. Krouživými pohyby pak odstraňte nejodolnější zbytky.

Pokud v troubě stále zůstaly nějaké odolné skvrny, nalijte trochu bílého octa do rozprašovače a nastříkejte ho na ně. Ocet bude reagovat se zbytky jedlé sody a vytvoří pěnivou reakci. Nechte ho několik minut působit a poté vše otřete vlhkým hadříkem. Po odstranění všech zbytků jedlé sody znovu navlhčete čistý hadřík vodou a troubu vytřete do čista. V případě potřeby můžete také použít směs vody a jemného saponátu na konečné setření.

čištění špinavé trouby
Fotografie: Freepik

Čištění roštů

Zatímco pasta z jedlé sody pracuje v troubě, můžete vyčistit mastné rošty, které jste předtím odložili. Naplňte dřez nebo velké umyvadlo teplou mýdlovou vodou nebo do ní nalijte bílý ocet a nechte rošty několik hodin máčet. Poté pomocí houbičky nebo kartáčku vydrhněte zbývající nečistoty. Před vložením do trouby rošty důkladně opláchněte a osušte.

Vyzkoušet můžete také osvědčený trik s kuchyňskou solí. Tu nasypte v silné vrstvě na dno trouby a poté troubu zahřejte na 50 °C. Nechte vše trochu vychladnout a troubu vyčistěte houbičkou namočenou ve vodě. Uvidíte, že k čištění trouby není potřeba používat agresivní chemikálie. Pokud je však přece jen používáte, nezapomeňte místnost dobře větrat a používat ochranné rukavice.

Zdroj: Webniusy

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]