Nejlepší langoše podle starého českého receptu –⁠ ihned hotová delikatesní večeře

Není nic lepšího, než si doma připravit nějaké chutné jídlo. Nemáte na něm ani co pokazit, tento recept je totiž neskutečně jednoduchý na provedení. 

Každý jednou za čas dostane chuť na něco trochu nezdravého, proč za to ovšem utrácet v rychlém občerstvení, když to zvládnete udělat sami doma? Výhod je hned několik, langošů si totiž můžete udělat kolik chcete a v případě potřeby si můžete těsto dát i zamrazit. Zároveň je recept neskutečně jednoduchý na provedení a ušetříte na něm mnoho peněz.

Ingredience a postup přípravy těsta

Budete potřebovat:

  • 50 gramů čerstvého droždí
  • 700 mililitrů plnotučného mléka (lze použít i vodu, ale s mlékem je celková chuť a kvalita úplně o něčem jiném)
  • 1 kg mouky
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • 4 žloutky
  • 1 polévkovou lžíci soli
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Menší misku
  • Větší mísu
  • Síto
  • Metličku
  • Kuchyňskou utěrku
  • Pánev
  • Papírové utěrky

Nejprve si nachystejte menší misku a dejte do ní veškeré droždí. Přilijte menší množství mléka a smíchejte dohromady, poté na cca patnáct minut odložte bokem. Mezitím se můžete vrhnout na nasypání mouky do větší mísy. Ještě předtím ji ovšem prosejte přes síto, aby se vám v těstě netvořily žádné zbytečné hrudky, které by mohly celý výsledný pokrm zkazit.

Recept je jednoduchý a rychlý

K proseté mouce přidejte sůl a mírně promíchejte. Nyní si veprostřed sypké směsi vytvořte důlek a nalijte do něj odleželou kváskovou směs. Všechna čtyři vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky následně přihoďte ke kváskové směsi doprostřed mísy.

Nyní začněte míchat metličkou a postupně přilévejte mléko. Jakmile se všechny suroviny spojí dohromady, tak se na těsto vrhněte ručně, dokud nebude úplně hladké.

Nyní povrch těsta potřete cca dvěma až třemi polévkovými lžícemi rostlinného oleje a celou mísu zakryjte buďto víkem a nebo kuchyňskou utěrkou. Následně přesuňte na teplé místo a nechejte kynout cca okolo čtyřiceti pěti minut až hodiny. Po vykynutí si nachystejte pracovní plochu, kterou posypete trochou mouky, aby se těsto nelepilo.

Zmíněné těsto na plochu přesuňte a rozprostřete, následně z něj vytvarujte kuličky a potřete je rostlinným olejem, opět nechejte okolo půlhodinky kynout.

Po dokynutí rozehřejte trochu rostlinného oleje na pánvi a těsto na ni rozprostřete, nechejte smažit okolo dvou minut z každé strany nebo dokud nezezlátne. Hotový kus přendejte na talířek s papírovými utěrkami, jež nasáknou přebytečnou mastnotu. Takto opakujte, dokud vám nedojde těsto. Hotové langoše můžete podávat s čímkoliv chcete, od kečupu přes strouhaný česnek až po tatarku. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]