Majonéza se už nikdy nesrazí a vyjde dokonale krémová. Celé tajemství je v této jedné ingredienci navíc

domácí majonéza

Majonéza je velmi oblíbenou omáčkou, protože se hodí nejen k mnoha pokrmům, ale také do různých salátu. Často se ale stane, že při její přípravě dojde k chybě a výsledek není dokonalý.

Příprava majonézy není nijak náročná, přesto nám může vzniknout lahodné dochucovadlo k mnoha pokrmům. Z obyčejné majonézy poté pomocí zeleniny dokážeme udělat i lahodnou tatarskou omáčku, která je nejen u nás velmi oblíbenou. Tyto omáčky se těší své oblibě i proto, že jejich příprava není nijak náročná a potřebujeme na ni jen několik základních ingrediencí.

Chyba vznikne během vteřiny. Snadno a velmi rychle

Při přípravě domácí majonézy se nám může velice snadno stát, že se dopustíme zásadní chyby. Místo chutné krémové omáčky, na kterou se těšíme, nám vznikne hutná a krémová kaše, kterou můžeme vyhodit. K tomu jednoduše dojde proto, že se nám naše majonéza srazí. Není zapotřebí běžet do obchodu a kupovat majonézu hotovou, stačí se jen vyhnout jedné chybě.

Nejen, že nám tento trik zabrání nechtěnému sražení naší omáčky, také se díky tomu nebudeme muset bát, že se nakazíme salmonelózou. Podle průzkumů je to totiž jeden z nejčastějších důvodů, proč si raději majonézu zakoupíme v obchodě. V klasickém receptu se totiž na její přípravu využívá syrový žloutek, ze kterého obávané onemocnění můžeme chytit. V našem receptu to tak ale není.

Obávaný syrový žloutek jednoduše vyměníme

Abychom si zajistili, že naše majonéza bude mít tu správnou konzistenci, jednoduše na její přípravu použijeme žloutky vařené. Předtím, než se vrhneme na přípravu samotné omáčky si uvaříme vejce natvrdo, necháme je vychladnout a oddělíme žloutky od bílků. Bílky využijeme do nějakého dalšího receptu, například nádivky, salátu nebo vaječné pomazánky.

žloutek
Fotografie: Unsplash

Připravené žloutky smícháme se všemi ostatními ingrediencemi, které se běžně na majonézu používají a během chvilky si můžeme vychutnat lahodnou omáčku bez strachu z jejího sražení. Jednoduše nám stačí 3 vařená vejce, olej, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky hořčice, špetka soli a cukr. Ingredience postupně smícháme a pomalu do nich přiléváme olej. Během krátké chvíle máme jemnou omáčku, kterou můžeme dochutit třeba kurkumou.

Zdroj: Mojegotowanie

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*