Historický masový pokrm, připravený v moderní verzi. To je lula kebab, jehož první recept spadá až do dávného do středověku, konkrétně do Íránu.
Poprvé se jisté zápisy zmiňují o tzv. lula kebabu v 10. století našeho letopočtu. Mnoho historiků se ovšem domnívá, že byl tento pokrm znám daleko dříve. Bohužel se o tom vedou pouhé dohady, žádné zápisy totiž této pravděpodobnosti nenasvědčují. Jedno je ale jisté, a i historicky doložené, první recept pochází z 10. století. Dnes si pod názvem kebab každý představí něco zcela odlišného od podoby ze středověku. Tehdy se do něj nepřidávala žádná zelenina ani koření. Maso se jedlo pouze tepelně upravené.
Suroviny na přípravu masa
- mleté maso
- čajová lžička soli
- čajová lžička jedlé sody
- 2 čajové lžičky škrobu
- 2 polévkové lžíce škrobu
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- kopr (dle chuti)
- ½ čajové lžičky cukru
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 2 polévkové lžíce vody
Postup přípravy
Kopr přidejte podle toho, jak moc jej máte rádi. Je totiž velmi aromatický, a ne každý jej snese. Jste-li jeho naprostými odpůrci, nemusíte ho používat. Výsledný pokrm bude i tak výborný. Maso je ochuceno jen minimálně. Proto vynikne jeho chuť, která může leckoho překvapit, ale každému bude zajisté velice chutnat. Ne každý je totiž zvyklý na chuť neochuceného masa.
Mísy vložte mleté maso. Dále přidejte sůl, škrob, jedlou sodu a zakysanou smetanu. Stroužky česneku protáhněte lisem a přidejte je do směsi. Vše perfektně promíchejte, musí vám vzniknout pevná masová hmota. Můžete použít jak kuchyňský robot, tak i ruce, volba je čistě jen na vás. Vzniklou směs dejte do dobře uzavíratelného sáčku a vložte do lednice na 15 minut. Maso se musí dobře zpevnit, aby se dalo následně tvarovat.
Mezitím si nakrájejte cibuli na kroužky, nasekejte kopr a obojí pořádně promíchejte v míse. Pokud kopr nepoužíváte, do mísy vložte pouze cibuli. Dále do mísy přidejte sůl, cukr a zalijte to octem a vodou. Cibuli takto nechejte zhruba 15 minut marinovat. Klidně ji ale nechejte i přes noc, ničemu to neuškodí. Následně vytáhněte směs z mletého masa z lednice, měla by být dobře tvárná, ale ne se rozpadat.
Vytvarujte ze směsi tenké klobásky, které následně smažte na rostlinném oleji, dvě minuty z obou dvou stran. Po vytáhnutí z oleje přendejte vzniklé kebab kousky na kuchyňské utěrky a nechte je odkapat, aby nebyly od tuku. Pak už jen stačí je předat na talíř a podávat s nakládanou cibulí. Můžete si být jistí, že chutnat bude opravdu všem, jeho chuť je neskutečná.
Napište komentář