Saláty nemusejí být výhradně jarním nebo letním pokrmem. Skvěle se hodí i na nastávající chladné počasí, jen musíte vyměnit pár ingrediencí.
Salát neodmyslitelně patří k jaru a létu. Zeleninový nebo ovocný pokrm je lehký, tolik nezatíží váš žaludek, což by v horkém letním počasí bylo to poslední, co byste chtěli. Ale saláty se skvěle hodí i k podzimním a zimním měsícům, jen jejich složení bude trochu jiné. Je potřeba do nich použít potraviny, které vás více a na delší dobu zasytí. Podzim je na svém začátku a je čas tomu přizpůsobit i vaření.
Podzimní a zimní saláty
Saláty vhodné do druhé poloviny roku jsou často mnohem sytější než jarní a letní. Obsahují jiný druh potravin, především maso, vejce, nakládanou zeleninu a také hromady majonézy, i když tu samozřejmě můžete vynechat nebo nahradit něčím lehčím a méně kalorickým, například zakysanou smetanou. Zde se fantazii meze rozhodně nekladou. Zkuste jeden z takových salátů udělat právě teď.
Na přípravu salátu budete potřebovat:
- 4 ks vajec
- 1 ks okurky
- 140 g sýra
- 160 g kukuřice
- 3 PL majonézy nebo zakysané smetany
- 1 ČL hořčice
- Citrónová šťáva
- 1/3 ČL soli
- Svazek jarní cibulky
- Kopr
Teta z Francie mi ukázala nový recept: Tento salát v Česku ještě nikdo nejedl. Pár surovin a báječná večeře je na stole
Postup:
Nejdříve si uvařte vejce natvrdo, abyste je mohli nechat dostatečně dlouho chladit a následně je mohli oloupat. Nasekejte je na malé kostky a společně s kousky okurky a sýra vhoďte do větší mísy na salát. Promíchejte. Nyní nakrájejte nadrobno jarní cibulku a kopr, přidejte do salátu i s kukuřicí.
Připravte si dresink. Smíchejte dohromady majonézu nebo zakysanou smetanu či od každé suroviny trochu s hořčicí a citrónovou šťávou. Osolte a všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se chutě krásně spojily. Můžete podávat s pečivem nebo oblíbeným druhem masa.
Napište komentář